velika-gospojina.jpg

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice - jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji je uspomena na smrt Bogorodice i Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i vjernici slave ga na današnji dan, kada se završava i post koji je trajao 14 dana.

Tri dana prije njene smrti, dok se molila na Maslinovoj gori, Arhangel Gavrilo se prikazao i obavijestio majku Božiju o njenom upokojenju. Dao joj je rajsku grančicu mira i radosti, simbol pobjede nad smrću i truljenjem.

Bogorodica je o tome, šta se dogodilo, kazala apostolu Jovanu Bogoslovu, a on je obavijestio apostola Jakova, brata Gospodnjeg, a preko njega i cijelu Jerusalimsku crkvu, u kojoj je i sačuvano predanje o Uspenju Presvete Bogorodice.

Na dan Uspenja Presvete Bogorodice, na čudesan način, iz svih krajeva vaseljene bili su sabrani oko samrtničke postelje Presvete Bogorodice u Jerusalim - gotovo svi apostoli, koji su već otišli u različite zemlje sa zadatkom da propovijedaju riječ Božiju.

Po promisli Božijoj, tada nije stigao samo apostol Toma.

Odjednom je zasijala neizreciva svjetlost, da je čak i dnevno svjetlo zamračila, krov se otvorio i sam je Hristos sišao sa mnoštvom anđela. Presveta se Bogorodica obratila Gospodu sa molitvom zahvalnosti i zamolila je da budu blagosloveni svi koji budu poštovali njenu uspomenu.

Zatim je Bogomati, radosno predala svoju dušu u ruke Gospodu i odmah se začulo anđeosko pjevanje.

Od blagougodnog mirisnog njenog tijela, bolesni bi odmah ozdravljali. Počeo je svečani prenos prečistog tiela iz Jerusalima u Getsimaniju.

Petar, Jovan i Jakov, zajedno sa ostalim apostolima ponijeli su na ramenima odar Majke Božije.

Prvosveštenici su poslali svoje sluge, koji bi rasturili povorku, poubijali apostole i spalili tijelo Bogomajke, ali anđeli su oslijepili konjanike.

Tri dana su apostoli ostali na grobu Presvete Bogorodice, pjevajući psalme. U vazduhu se stalno čulo pojanje anđela.

Po riječima Svetog Filareta Moskovskog, potpunu i savršenu utjehu su apostoli primili kada je trećeg dana, po njenom Uspenju, radi Tominog kašnjenja na njeno pogrebenje, ponovo otvoren grob da bi se apostol oprostio od nje.

Otvorivši sanduk nisu našli u njemu njeno prečisto tijelo. Zatim su vidjeli Bogomajku u slavi vaskrsenja i od nje same, čuše riječ utjehe: „Radujte se, jer sam sa vama u svim danima“.

Njeno tijelo je bilo uznijeto na nebo.

Velika Gospojina je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

Velika Gospojina - Uspenje Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se u Getsimaniji u podnožju zapadne padine Maslinske gore u dolini Kedrona u Jerusalimu, Izrael.

Od vremena otkrića Marijinog groba na ovom mjestu nalazilo se nekoliko crkvi. Godine 1130., krstaši su izgradili crkvu. Saladin je razorio veći dio gornje crkve i upotrijebio kamen za popravku gradskih zidina, ali je donja crkva (kripta) ostala gotovo netaknuta.

Ostao je samo južni ulaz sa stepeništem i sama grobnica.

I muslimani odaju poštu Bogorodičinom grobu jer je Muhamed na noćnom putu od Meke do Jerusalima ugledao svjetlost iznad Marijinog groba.

velika gospojina

Crkva je specifična po tome što se odmah po ulasku spuštate 40 stepenica naniže, do njenog groba, a sa svodova vise kandila okačena jedno do drugog, iznad cijele površine crkve.

U centralnom dijelu je hol od kog se na lijevoj strani nalaze grobnice roditelja Bogorodičinih - Joakima i Ane.

velika gospojinaGrobnica Presvete Bogorodice

Hram ima osnovu krsta. U centru je grobnica Presvete Bogorodice sa dva ulaza, na kraju pećine se nalazi oltar. U kamenom kivotu se vidi čudotvorna ikona Jerusalimske majke Božije, rad ruskog umjetnika.

Hram je danas u nadležnosti Grka i Jermena. Ulaz u grobnicu Presvete Bogorodice nalazi se desno od stepeništa, u istočnom dijelu kripte u maloj četvrtastoj kapeli. Mesto je osvijetljeno prigušenom svjetlošću, a zidovi su pocrnili od dima dajući mu izgled duboke starosti.

Bogorodičin grob je jedan od najvećih hrišćanskih svetilišta.

U ovom hramu svako jutro kandila pali, jedan Srbin, otac Prohor.

velika gospojinaKamena ploča na koju je bilo položeno tijelo Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice