Aleksandar vucic.webp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić kao kandidata za predsjednika srpske Vlade.

Vučić je naveo da Ana Brnabić neće biti četiri godine predsjednica Vlade, kao i da će taj mandat trajati kraće i da će doći do promjena u Vladi 2024. godine, jevio je RTS.

-Veoma je važno da ona ostane predsednica Vlade da bismo mogli da nastavimo i da užurbano radimo u rešavanju problema na jesen i zimu ove godine. Važno je da neko ko je iskusan i u koga imam poverenje može to da radi u ovom trenutku - poručio je Vučić.

Vučić je naveo je da je u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a pošto je saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista, donio odluku da kandidat za predsednika Vlade bude Ana Brnabić.

-Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima - rekao je Vučić.

Dodao je da će sva tri kandidata za premijera biti izuzetno važni članovi Vlade.

- Miloš Vučević će biti veoma značajan činilac nove Vlade i potpredsednik Vlade Srbije. "Što se tiče Ivice Dačića želim da kažem da će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu i to ukazuje na poverenje koje imam i prema Ani i prema Milošu i prema Ivici Dačiću - rekao je Vučić.

Dodao je da će Ivica Dačić sem važnog ministarskog mjesta i zamjenika predsjednika Vlade imati i funkciju koordinatora službi bezbjednosti.

-Naravno, Siniša Mali u kojeg imam ogromno poverenje i koji će takođe po onome što sam mogao da zaključim i na sastanku Predsedništva najveće političke stranke biti jedan od potpredsednika Vlade - dodao je Vučić.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja, predsjednik Republike Srbije je predložio Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade, pošto je saslušao mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

U srijedu je održana sjednica Predsjedništva Srpske napredne stranke, nakon koje je Vučić rekao da zna ime mandatara.