Pozar gljiva.jpg

Južna strana požarišta na planini Leotar iznad Trebinja stavljena je pod kontrolu, ali se još gasi sjeverna strana planine jer je požar, koji je izbio u četvrtak popodne na brdu Gljiva, prešao na sjevernu stranu.

Požar na južnoj strani je ugašen zahvaljujući dejstvu dvadesetak vatrogasaca i Helikopterskog servisa Republike Srpske, čiji je helikopter dejstvovao od petka od šest časova, ali se proširio i na sjevernu stranu koja se još gasi.

"Angažovano je više od 20 vatrogasaca koji su dejstvovali sa vrha požarišta, spuštajući se prema podnožju, a helikopter je dejstvovao od podnožja prema vrhu i ovu smo južnu stranu, prema samom gradu Trebinju, uspjeli u potpunosti sanirati, tako da smo sada skoncentrisani na sjevernu stranu, prema regiji ljubomirskih sela", istakao je komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

On kaže da je neizvjesno da li će u toku petka uspjeti sanirati i sjeverni dio Leotara, jer im vjetar otežava gašenje.

Napominjući da su u četvrtak popodne, u jeku požara, lakše povrijeđena dva vatrogasca, Kašiković dodaje da je jedan zadobio manje opekotine po ruci i plamen mu je zahvatio malo kose, a drugi ima povrede noge.

On dodaje da se požar nakon udara groma širio munjevitom brzinom i da je za svega nekoliko minuta došao do puta za Leotar, nošen južnim vjetrom, što otežava gašenje i na sjevernoj strani.

Trebinjskim su vatrogascima u pomoć stigli i vatrogasci iz Bileće, te pripadnici Vatrogasne jedinice Lastva - Trebinje, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Mosko i Zupci.

Požar je u četvrtak popodne oko 15 časova izazvao udar groma u podnožje brda Gljiva.