Marko luis dzez festival trebinje2.jpg

Druge večeri Džez festivala, na Trgu slobode se predstavio Marko Luis Stojanović, sin legendarnog pjevača Ljubiše Stojanovića Luisa.

Ovaj vrsni muzičar, kroz svirku i pjesmu koja je trajala oko 90 minuta, oduševio je trebinjsku publiku uz pjesme "Bonita", "Gdje nestaše one pjesme stare", "Sloboda", "Sanjao sam", "Zajedno"...

Ovo je Markov prvi nastup na jugu Republike Srpske iako ga redovno privatno posjećuje, jer njegov kum Mario Ševarac živi u gradu podno Leotara.

"Festival je za svaku pohvalu jer s jedne strane možemo da uživamo u prelijepom gradu, a s druge lijepo je da se održava tradicija vezana za urbanu muziku, muziku koja je inspirisana džez muzikom. Znam da je na moju pjesmu 'Sloboda' Slaviša Sredanović iz plesnog kluba 'Maris' napravio koreografiju, jer ga je ova pjesma toliko inspirisala da nije mogao da odoli, a da je ne otpleše", počeo je priču Marko.

IMG-3464-min.jpg

Igrao je košarku, upisao Fakultet dramskih umjetnosti, smjer dizajn zvuka, završio ga i sada snima, pjeva, uživa u muzici. Za njega kažu da je predvodnik novog talasa sa Vukašinom Markovićem, Božom Vrećom...

"Drago mi je što se stvara i pliva talas koji je inspirisan ne samo džez muzikom već muzičkom istorijom i da postoji publika koja to sluša. To su nekad novi talasi, pikovi, ali se non-stop nešto dešava jer se cijela muzička industrija digitalizuje i mnogo je lakše da dođe do potrošača. Na taj način se savršeni krug dešava, ali na ovim prostorima mora da dođe na još jedan viši nivo", kaže Marko.

Marko luis dzez festival trebinje1.jpg

Po stilu oblačenja, muzici, neobičan je kao i njegov otac koji je ostavio mnogo traga na njega i njegovu sestru Maju, a Ljubiša je napisao i pjesmu "Duda" koju je posvetio svojoj supruzi.

"Mi smo slušali njegovu muziku, ali on je slušao i našu muziku tako da je ostavio neizbrisiv trag kao i naša majka Duda koja je pjevala u horu, svirala bas gitaru. Imam veliku čast i ponosan sam na to da sam od nekoga mogao da naučim i to je nekako prirodno prešlo. S druge strane, imam slobodu da dopuštam svaku muziku koju tada nismo slušali kući i sada u ovim godinama prepoznajem i želim da integrišem u moju muziku", objašnjava Marko.

Voli da sarađuje sa kolegama tako da ima veliki broj dueta sa Božom Vrećom, Lenom Kovačević, Adnanom Šaranom, Aimiliom Varanaki...

"Volim da slušam duete jer su to dvije različite energije tako da ja gledam da što više radim sa ljudima koji su potpuno drugačiji od mene i koji me izvuku iz komfor zone", jasan je Marko Luis.

Sutra veče, 26. avgusta, nastupa Combine Quartet u kafe baru “Hedonija”.

Kulturni centar Trebinje organizovao je „Trebinje džez festival“ uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije M:tel.