Dzez festival trebinje.jpg

Koncertom Jovana Maljokovića i Balkan salsa benda u bašti hotela "Platani" počeo je prvi džez festival u Trebinju.

Jovan Maljoković je najpoznatiji beogradski džez saksofonista, kompozitor i aranžer. Sa Balkan salsa bendom je nastupao na svim domaćim i brojnim međunarodnim džez festivalima. Do sada je objavio 13 albuma.

Prema njegovim riječima, prije mjesec dana doživio je iznenađenje jer je jedna holandsko-austrijska firma pronašla njegovu muziku koja je nastala prije pedeset godina, koja nigdje nije objavljena i na njegovo oduševljenje su je objavili.

"Kao mlad sam se zaljubio u džez muziku i nisam ni vjerovao da ću postati profesionalac. Da se to postane potrebno je puno rada, lekcija, a prije svega se to treba voljeti. Tokom godina i karijere shvatite da neke stvari izlaze u prvi plan kao šta je muzika. Ona mora da izađe iz čovjeka jer se ona može svirati sa dva tona, ali da se ta osjećanja prenesu. Svirajući shvatio sam da treba da imate nešto svoje da se prepozna odakle ste došli i da tome date svoj pečat, a da bi to bila džez muzika", rekao je Maljoković.

Prvi dzez festival trebinje3.jpg

Razmišljajući o tome i uspio je puno da uradi što se tiče srpske, balkanske muzike. Večeras je u Trebinju odsvirao nešto o čemu je sanjao, a to zove srpskim džezom.

"To sam doživio i uspio da napravim jer želim da publika čuje kako to domaće, naše, spoji sa pravom džez muzikom. Zadovoljstvo mi je što sam to odsvirao usred Trebinja", objasnio je Maljoković.

Jovan Maljoković je oduševljen činjenicom što je grad na jugu Hercegovine organizator džez festivala jer je i on u njegovom rodnom Valjevu osnovao takav festival. .

Krajem šezdesetih godina počeo je svirati sa Nadom Knežević, Đorđem Marjanovićem, nakon toga sa Lalom Kovačevim, Mišom Blamom, Milošem Petrovićem, a kao gostujući muzičar pojavljuje se na albumima pop i rok muzičara (Riblja Čorba, Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Piloti i drugi).

Sa bendom Gorana Bregovića „Orkestar za svadbe i sahrane“ svirao je četiri godine.

"Bio u Americi i učio, a kada sam se vratio u Beograd bio sam nova faca, džez muzičar i svi su me tražili i sada kada pogledam drago mi je da se ta muzika još sluša od 'Ljuljaj me nježno', 'Kao ptica na mom dlanu'... Sa Bregovićem sam obišao bezbroj zemalja i tu sam mnogo stvari naučio i ne radi se samo o muzici", kaže Maljoković.

Prvi dzez festival trebinje2.jpg

Trebinjskoj publici će se do 28. avgusta predstaviti Marko Luis na Trgu slobode, Combine Quartet u kafe baru “Hedonija”, Lena Kovačević u amfiteatru na Crkvini i Vasil Hadžimanov Bend u rok baru “Underground”.

Organizator festivala je Kulturni centar Trebinje.