nenad nesic dns.jpg

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je da je učešće bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na konferenciji Krimske platforme rušenje temelja Ustava BiH koji jasno kaže da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku.

''Ovakvim ponašanjem ne nanosi Džaferović štetu ni Republici Srpskoj ni Ruskoj Federaciji, nego isključivo BiH. Što SDA više svojata BiH i autistično svoje stavove nameću kao stavove cijele zemlje, to je BiH sve slabija. Da imaju imalo pameti i odgovornosti, dobro bi razmislili koliko će zemlju koštati to njihovo turističko putovanje i učešće na Krimskoj platformi'', poručio je Nešić.

Lider DNS-a ističe da je SDA, nažalost, potpuno uzurpirala spoljnu politiku poslednje četiri godine, i da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije pokazao sposobnost da ih obuzda i drži u okvirima Ustava BiH.

''Bisera Turković se ponaša kao šef države i radi šta hoće. Takođe, Šefik Džaferović i Komšić dominiraju na spoljnopolitičkoj sceni u odnosu na Dodika. Ne bih rekao da su oni jaki, nego je Dodik bio slab. Republici Srpskoj zato treba jak srpski član Predsjedništva BiH koji će biti sposoban da obezbijedi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini da ospori svaku odluku druga dva člana Predsjedništva BiH. Spreman sam razgovarati sa svakim poslanikom da bih obezbijedio tu većinu. Nikada neću dozvoliti da druga dva člana osjete slabost srpskog člana Predsjedništva i profitiraju na srpskom nejedinstvu'', kaže Nenad Nešić i ocjenjuje:

''Ako Dodika jakog ovako nadigravaju i potpuno uzurpiraju Predsjedništvo, zamislite kako bi prošli sa nejakom Željkom Cvijanović i Sarajevu naklonjenim Mirkom Šarovićem. Niti nam treba Željka koja je Dodikov portparol niti Mirko Šarović koji se u Sarajevu plaši i svoje sjene. Srpskoj treba član Predsjedništva koji će sam i hrabro donositi odluke, i koji se neće plašiti sarajevskih lidera i partija.''