petrovic, viskovic draskovic.jpg

Predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković ponudio je danas besplatno lokaciju u "Gradu sunca" u Trebinju za izgradnju kliničko-bolničkog centra.

Drašković je novinarima, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i generalnim direktorom "Elektroprivrede Republike Srpske" Lukom Petrovićem, rekao da Trebinju jedino nedostaje kliničko-bolnički centar i da grad ima problema sa lokacijom.

"Nudim besplatno lokaciju na `Gradu sunca` za izgradnju tog centra. Na gradu je sada da se organizuje i da krenemo u pravcu rješavanja tog gorućeg pitanja u Hercegovini", rekao je Drašković.

On je naveo da je na sastanku dogovoreno da će sva sporna pitanja biti riješena do kraja godine, na prvom mjestu ona koja se tiču privrednog razvoja Hercegovine, koji je, kako kaže na dobrom putu - i industrije i agrara i turizma.

"Otvorili smo prostor i za razvoj turizma", rekao je Drašković i napomenuo da je Trebinje proglašeno za prvu turističku destinaciju u svijetu.

On je napomenuo da je drugo pitanje saobraćaj, odnosno izgradnja bolje infrastrukture, navodeći da će se ići na izgradnju brzih puteva Foča-Trebinje.

"Mislim da to ide u naredne dvije godine i da ćemo dobiti kvalitetan put. To je danas najuže grlo u saobraćajnoj infrastrukturi Foča-Trebinje", rekao je Drašković.

Drašković se osvrnuo i na izgradnju aerodroma u Trebinju, ocjenjujući da je evidentno da je realizacija tog projekta suočena sa određenim problemima.

"Nadam se da ćemo probleme riješiti zajedno sa Srbijom i da ćemo dobiti i aerodrom", rekao je Drašković.

On je naveo da je tema razgovora bio i privredni razvoj, kao i da je predložio program razvoja privrede i dizanja standarda zaposlenih u realnom sektoru.

"Predložio sam da podignemo osnovnu cijenu rada u realnom sektoru na 1.200 KM. Ozbiljno je pristupio premijer sa svojim timom i ministarstvima da to stavimo na dnevni red i dogovorili smo da ćemo otvoriti ta stručna pitanja u oktobru, najdalje u novembru", rekao je Drašković.

Drašković je napomenuo da imaju zdrave ideje i jasan program za zaustavanje odliva radne snage, kako prema Evropi, tako i prema drugim destinacijama.

"Moj prijedlog da podignemo osnovnu cijenu rada za 100 odsto i da obezbijedimo solidan standard zaposlenih u privredi Republike Srpske. Tu bi bili prvi u odnosu na Zapadni Balkan", smatra Drašković.