sastanak nova bolnica.jpg

Pripremni radovi za izgradnju nove bolnice u Trebinju počeće do kraja septembra – poručeno je nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodik.

Ćurić je rekao da sve predviđene aktivnosti, koje su dogovorene prilikom prošlog sastanka u junu, teku planiranom dinamikom i da će nova bolnica biti jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova ne samo u Republici Srpskoj, nego na širem području ove regije.

On je istakao da je Grad, u predviđenom roku, ispunio svoj dio obaveza.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je danas dogovoreno da se sve aktivnosti na izgradnji nove bolnice dodatno ubrzaju, a da se vremenski period za sve neophodne procedure smanji u pola.

„Ako je za neku odluku potrebno 30 dana, sada je rok 15. Poručili smo svim predstavnicima republičkih institucija, prvenstveno Pravobranilaštvu Srpske i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-prave poslove – da sve svoje aktivnosti, u skladu sa zakonom, ubrzaju“, naveo je Višković.

On je istakao da je izgradnja ovog objekta samo nastavak ulaganja u zdravstveni sektor Srpske, koji je i tokom pandemije virusa korona adekvatno odgovorio i pružio građanima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

Rukovodilac tima za izgradnju nove bolnice u Trebinju akademik profesor doktor Predrag Peško rekao je da je ovo istorijski projekat za Trebinje i Republiku Srpsku, navodeći da mu je veoma drago što u razgovoru sa građanima dobija povratne informacije da podržavaju ovu veliku investiciju.

„Već spremamo kadrovsku politiku za buduću bolnicu. Ovo je istorijski trenutak za Trebinje. Ovdje sam već nekoliko mjeseci, samo zbog bolnice, sada imam još veću energiju da izgradimo najbolju zdravstvenu ustanovu u ovom regionu“, naveo je Peško.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kazao je da je raspisan tenderski dokument za izgradnju nove bolnice, vrijedan 128.000.000 KM, te da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi za lokaciju gdje će se graditi buduća bolnica.

„Nemojte da dozvolite da zbog nekih pojedinaca čeka ovaj projekat. To ne dolazi u obzir. On će se graditi jer je to potreba ove regije i jer je to odluka od strateškog i opšteg interesa. Niko neće biti oštećen“, poručio je Dodik.

On je istakao da će pripremni redovi početi do kraja septembra, navodeći da, kada bi se gledao broj stanovnika jedne regije, nova bolnica bi trebala da bude znatno manja od projektovane.

„Ali, odluka je da se pravi ovaj projekat i vidim da je profesoru Pešku puno srce. Biće ovo najbolja bolnica u ovom dijelu regiona“, naveo je Dodik.

Nova bolnica u Trebinju gradiće se na lokalitetu u Pridvorcima. Imaće površinu od oko 17.000 metara kvadratnih, 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.