Izlozba uros predic2.jpeg

U Galeriji Muzeja Hercegovine otvorena je izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" na kojoj je predstavljeno 29 slika i crteža Uroša Predića, kao i život čuvenog slikara kroz različite segmente.

Izložbu, koja traje do 28. septembra, organizovao je Muzej Hercegovine u Trebinju u saradnji sa Narodnim muzejom u Zrenjaninu, a otvorio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je istakao da je ova posebna izložba velikana srpske umjetnosti Uroša Predića stigla u Trebinje iz Zrenjanina, mjesta sa kojim grad na Trebišnjici bratimljenjem krunisao tradicionalne, rodbinske i istorijske veze.

"Osim što je velikan u svijetu umjetnosti, bio je jedan od onih velikih umnih ljudi zbog kojih postoje čvrste veze naroda koji žive sa obje strane Drine. Na platnima njegovih slika ostala je zabilježena kolektivna istorija srpskog naroda", rekao je Ćurić.

On je naveo da je privilegija i čast što trebinjska publika ima priliku da uživa u njegovim djelima.

Izlozba uros predic1.jpeg

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je novinarima da Ministarstvo prepoznalo značaj ove izložbe, te istakla da je do nje došlo saradnjom Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Zrenjaninu, što je potvrda da je kulturni prostor jedinstven i nedjeljiv.

"Predić je jedan od najvećih srpskih slikara koji je, osim toga što je poznat portretista, ostao zabilježen kao jedan od velikih ikonopisaca. Na njegovim djelima može se vidjeti kolektivna istorija srpskog naroda", navela je ona.

Đakovićeva je dodala da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izuzetno cijeni i podržava izložbe ovakvog karaktera jer one pružaju priliku široj javnosti da se upoznaju sa najvećim dostignućima u kulturi srpskog naroda.

Viši kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu koji čuva legat Uroša Predića, Olivera Skoko rekla je novinarima da je Trebinje šesti grad u kojem ova izložba gostuje, navodeći da je izložba priređena prije pet godina, u čast rođendana Predića.

"Na izložbi je predstavljen Uroš Predić kao portetista, kao ikonopisac, njegovi odnosi sa porodicom, tu je zanimljiva slika `Vizija u oblacima` koju publika može da čita preko lupa i uz pomoć autentičnog Predićevog objašnjenja slike", rekla je Skoko.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić rekla je novinarima da je ova značajna izložba nastala povodom 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića, te da je ova zbirka jedna od najznačajnijih u Srbiji kad je riječ o slikarstvu i ostavštini Uroša Predića.

"U zrenjaninskom Muzeju, Legat sadrži sve ono što je bilo u beogradskom ateljeu. Mislim da je ovo uz podršku resornog Ministarstva i Grada Trebinja jedna od naših najznačajnijih izložbi", rekla je Grujićeva.

Izložba je priređana u okviru obilježavanja Preobraženja Gospodnjeg - krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama.

Prethodno je u Galeriji Kulturnog centra priređena izložba Mire Maoduš "U čast Puškinu" - stručno vođenje, a u Sabornom hramu služeno je praznično večernje.