Granica roba ljudi.webp

Putujete li iz zemlje koja nije članica EU u Hrvatsku, ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode, međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća, jaja, proizvode od jaja i meda, a dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Tako, na primjer, kako pišu hrvatski mediji, iz Neuma bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma, svježe, osoljene, očišćene, sušene ili kuvane ribe, rakova, mušula i školjki, dok je istovremeno zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt.

I ostali mliječni proizvodi, sir, pavlaka, maslac su strogo zabranjeni.

U Hrvatsku je dopušteno legalno unijeti tek do dva kilograma mlijeka u prahu ili hrane za dojenčad te isto toliko hrane za kućne ljubimce, meda ili jaja, piše Slobodna Dalmacija.

Što se tiče bilja, biljnih proizvoda, voća i povrća, u Hrvatsku se za ličnu potrošnju mogu unijeti samo tropsko voće: banane, ananas, datule, durijan i kokos.

Unos zemlje i supstrata za sadnju kao i sadnica vinove loze, cistrusa i sjemenskog krompira je zabranjeno. Krompir, rezano cvijeće, mrkva, cvekla, celer, rokva, kupus, karfiol, kelj, zelena salata, đumbir, kurkuma, paradajz, jabuke, kruške, pipuni i lubenice mogu se unijeti u Hrvatske iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog sertifikata koji je izdalo nadležno tijelo zemlje iz koje se povrće uvozi.

Putnici iz trećih zemalja u svom ličnom prtljagu mogu u Hrvatsku unijeti robu uz oslobođenje od uvoznih taksi bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 evra u putničkom i željezničkom saobraćaju te 430 evra u vazdušnom i pomorskom saobraćaju.

Takođe, Hrvatsku se može legalno unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 50 grama duvana, 10 mililitara e-tekućine, četiri litre vina, 16 litara piva, 10 litara goriva te dvije litre alkoholnog pića.

Osim toga, putnici koji u svom prtljagu nose gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više obavezni su to prijaviti carinskom službeniku.

Takođe su dužni prijaviti kućnog ljubimca koji mora imati veterinarski sertifikat ili pasoš.