Bileca opstina.jpg

Za dugom opterećenu opštinu Bileća stigao je spas kroz zaduženje na Banjalučkoj berzi emisijom obveznica, prenosi Indikator.ba. 

Opština sa hercegovačkog juga prikupila je putem berze 4,3 miliona KM sredstava kojima će podmiriti dospjele dugove koji su joj bili omča oko vrata.

Ovaj novac će najvećim dijelom, u iznosu od 4,2 mil KM, otići za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske, dok će manji dio, 100.000 KM, poslužiti za plaćanje dobavljača.

Javna ponuda obveznica, koja je počela 25. jula, završena je juče i prije službenog roka od trideset dana.

Opština Bileća će obveznice otplaćivati 10 godina po kamatnoj stopi od 4,2 posto na godišnjem nivou. U prvoj godini u 12 mjesečnih anuiteta otplaćivat će se samo kamata, a nakon tog perioda slijedi otplata glavnice i kamata u jednakim mjesečnim anuitetima (108 anuiteta).

Opština Bileća, opterećena obavezama iz ranijeg perioda, prethodne dvije godine poslovala je sa deficitom.

Izmirenjem dospjelih obaveza, lokalna administracija će značajno smanjiti prateće troškove (kamate, sudski sporovi i sl.), što će omogućiti nesmetano funkcionisanje Opštine i osigurati pozitivan finansijski rezultat, navodi se u prospektu.

Rizik za investitore koji su učestvovali u kupovini obveznica ocijenjen je srednjim.

Prema podacima iz Saglasnosti Ministarstva finansija RS na zaduženje Opština Bileća putem emisije obveznica, ostvareni redovni prihodi Opštine u 2021. godini iznosili su 8.195.016 KM. Godišnji anuitet u 2022. godini po osnovu realizovanih direktnih i indirektnih zaduženja iznosi 864.542 KM odnosno 11 posto ostvarenih redovnih prihoda u 2021. godini.