Izlozba prebilovci2.jpg

U prisustvu vladike Dimitrija, gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, Nikšića Marka Kovačevića i Herceg Novog Stevana Katića premijerno je u Muzeju Hercegovine prikazana audio izložba "Prebilovci-svetlost u tami" autora Darka Nikolića i Bogdana Španjevića.

Izložba je realizovana povodom obilježavanja 81. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima iz sela Prebilovci kod Čapljine.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Mirko Ćurić podsjetio je da je preko 800 Srba iz Prebilovaca, većinom nejači, mučki postradalo u ovom mjestu.

„Čini se da je negiranje srpskih žrtava, posebno onih tokom 20. vijeka postao opšti narativ velikog broja zemalja i iz tog razloga je važno da naš narod ne dopusti zatiranje istine i fabrikovanje činjenica iz bliske prošlosti. Zato je Grad Trebinje podržao izložbu o prebilovačkim žrtvama, a s velikom pažnjom smo ispratili i onu prethodnu o zločinima nad srpskim narodom u Jasenovcu“, istakao je Ćurić.

Izlozba prebilovci1.jpg

Pozdravljajući sve prisutne Darko Nikolić je naglasio da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije za Jasenovac rekao da je to Vaseljenski žrtvenik, ali je jedan od njih i Prebilovci.

"Svaki žrtvenik je mjesto gdje se ostvaruje bogočovječanski realizam, gdje dolazi do istinskog susreta Boga i čovjeka. U tom susretu čovjek biva ispunjen onom svjetlošću koja svijetli u tami. Njegoš je rekao da smo 'mi iskra u smrtnoj prašini', da smo 'luča tamom obuzeta', ali u u susretu sa Hristom i svjetlošću njegovog lika mi postajemo učesnici u istinskoj i jedinoj realnoj svjetlosti, svjetlosti Vaskrsenja", kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Prebilovčani su se potpuno poistovijetili sa tom svjetlošću jer su oni prošli kroz tamu, došli do samog dna, ponora i jada i sa njima se otkrilo kakav čovjek može da bide i do kakvih najdubljih ponora može da dospije.

"Budući da su se poistovijetili sa Hristom, Prebilovčani su nam pokazali jednu drugu važniju dimenziju, a to je da nema te tame koja svjetlost Hristova neće obasjati, neće savladati i u toj svjetlosti su sigurno svi Prebilovački mučenici o kojima smo kroz ovu našu izložbu htjeli da progovorimo. Svako ko otvorenog srca priđe žrtveniku koji se nalazi u Prebilovcima će osjetiti svjetlost Vaskrsenja, osjetiće radost i da sam postaje dijete svjetlosti, dijete dana i da u njemu svijetli svjetlost koja svijetli u tami, koja ga pritom neobuzima", emotivno i potresno kaže Nikolić.

Izlozba prebilovci3.jpg

Jedan od autora Bogdan Španjević, objašnjavajući izložbu, predočio je da je velika važnost razumjeti pojam svjetlosti koji se nalazi u naslovu izložbe.

"Da se danas spustimo u jamu u koju su se 1990. godine spustili speleolozi - pronašla bi se paučina. Ali to nije paučina od paukova već paučinu od zaborava. Mi bismo tamo našli mreže u kojima su izgubljeni ljudi, mreže nestanka i zaborava. Žrtve su žive i ljudi su živi sve dok se mi njih sjećamo i ova izložba je suštinski posvećena razvoju kulture sjećanja koja pomaže da mi svi zajedno učestvujemo u svjetlosti Hristovoj. Vi ćete ući u jedan mračni prostor i sami ćete ga osvjetljavati jer ćete dobiti sredstvo i način da osvjetlite mrak. Metaforički osvjetljavajući mrak zaborava unosimo svjetlost u mrak jer na taj način simbolično ovorimo o žrtvama iz Prebilovaca i svjetlosti Hristovoj koja sija kroz njih danas kao što je bilo i nekada", rekao je Španjević.

Na izložbi je prikazano šest instalacija, šest prizora, bez fotografija, videa, i sve slike koje se vide čovjek sam kreira u svojoj mašti. Svaka od tih šest slika sadrži po tri priče.

Izložba je nastala podrškom Grada Trebinja, Elektroprivrede Republike Srpske i HET.

Izložbu organizuje Grad Trebinje u saradnji sa agencijom NextGame i Muzejom Hercegovine u Trebinju.

Izložba je otvorena do 6. septembra.