10 film festival trebinje.jpg

Nakon projekcije filma "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca dodijeljene su "Velike povelje Leotara", čime je završen 10. Festival mediteransk9g i evropskog filma u Trebinju.

Žiri u sastavu Jadranka Bakmaz-profesor scenskih umjetnosti na beogradskom univerzitetu, Gulten Taranč-direktor filmskog festivala u Izmiru i Svetlana Mitrović-kustos - prvu Veliku povelju "Leotara" dodijelio je Mileniji Perišić za produkciju filma "Ključ" koja uprkos sučeljavanju sa svim problemima koje nosi realizacija jednog potpuno nezavisnog filma uspjevala da iznjedri atraktivnu žanrovsku i komercijalnu filmsku priču u dobrom standardu evropske kinematografije.

Velika povelja "Leotara" dodikeljena je Radovanu Petroviću, reditelju filma "Tinin problem" za inovativno, idejno, hrabro i jasno tretiranje značajne teme kao i sveprisutnog društvenog problema u čitavoj Evropi.

Treću ovogodišnju Veliku povelju Leotara dobio je Srđan Dragojević za film "Nebesa" za autentičan autorski kontinuitet tretiranja društvenih fenomena sa podjednako svježom i cjelovitom umjetničkom strukturom filma koji prijemčivo komunicira sa publikom.

Veliku povelju "Leotara" dobio je Vladimir Jakšić reditelj filma "Potraga za Vinčom" za dokumentarističku aktuelizaciju predstavljanja vinčanske kulture kao dio nacionalne kulturne baštine.

Velika povelja Leotara otišla je i u ruke reditelja Dimitrisa Juzepasa za kratkometražni film "Zdravlje" za vješto ukomponovanu filmsku priču koja izbalansirano sublimira mediteranski realizam i mitologiju.

Tokom trajanja festivala dodijeljene su nagrade "Zlatni platan" glumcima Vesni Trivalić i Branislavu Popoviću, a na četiri lokacije prikazano je 36 filmova.

Festival organizuju Tangram centar Beograd, Kulturni centar i Dom mladih Trebinje, a pokrovitelji su ministarstva kulture Republike Srpske i Srbije i Grad Trebinje.