Svijet.webp

Zapad i Velika Britanija nalaze se u "ljetu prije oluje" i suočiće se sa jednim od najvećih geopolitičkih potresa, daleko većim od finansijskog sloma iz 2008. godine.


"Car je go", piše u tekstu, uz ocjenu da će katastrofalna energetska kriza podstaći pobunu protiv propalih elita.

Autor Širel Džejkobs napominje da će cijene energenata porasti do neviđenih visina, navodi britanski "Telegraf".

Kako je navedeno, Zapad ne može izbjeći taj Armagedon. U određenom smislu, naprotiv, postaće njegov epicentar, a Velika Britanija jezgro.

"Izgrađen na mitovima i samodopadljivosti, tehnokratski sistem Evrope i Amerike se urušava. Njegova legenda o osnivanju, koja je obećavala uspješno spajanje nacionalnih država u jedinstvenu svjetsku vladu sa jedinstvenim lancima snabdijevanja, pretvorila se u poučnu parabolu o opasnostima globalizacije", piše u tekstu. Džejkobsova napominje da je, uprkos svim pokušajima da se sukob u Ukrajini prikaže kao svojevrsni "crni labud", skok cijena osnovnih proizvoda u nestabilnom svijetu bio sasvim predvidljiv.

"Sada se ljudi pitaju zašto čelnici nisu smislili nikakve planove za nepredviđene situacije, s obzirom na to koliko neiskorištenih rezervi gasa, nafte i uglja ima u svijetu. EU je bila neaktivna, a Vladimir Putin ne samo što nije dozvolio ujedinjenje tržišta regije, nego je na sve moguće načine potkopavao njene ionako ograničene mogućnosti", navodi se u tekstu "Telegrafa".

Džejkobsova ukazuje na "decenije lažnih zaključaka i političkih grešaka elita, koje su nakon finansijskog sloma uvjerile javnost da prihvati štednju".

"Biračima je tada rečeno da dio krivice za krizu snose i oni sami. Ali, ovoga puta elite ne mogu pobjeći od odgovornosti", ističe se u tekstu.

Iako se u tekstu kao zemlje u kojima bi mogle izbiti prve pobune navode Njemačka i Francuska, Velika Britanija je ona "koja bi mogla postati bure baruta Evrope".

Džejkobsova smatra da Bregzit nije dobro iskorišten, pa bi britanski potrošači mogli biti najviše pogođeni krizom, dok je inflacija u zemlji najveća od svih članica Grupe sedam.