Festival filma trebinje 20226.jpg

U prepunoj bašti hotela „Platani“ večeras je svečano otvoren jubilarni Festival Mediteranskog i evropskog filma, a nakon otvaranja nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni – „Zlatni platan“ dodijeljene su glumcima Vesni Trivalić i Branimiru Popoviću.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je na otvaranju rekao da festival godinama okuplja najpoznatija glumačka imena, filmske kritičare i ljubitelje filma, istakavši da Trebinje njeguje specifičan umjetnički izraz i veliku blagonaklonost prema svakoj vrsti umjetnosti.

„Filmska umjetnost nije izuzetak i oduvijek je plijenila pažnju javnosti i građana, tako i danas što potvrđuje izuzetna posjećenost ovoj jedinstvenoj reviji filma koju Gradska uprava Trebinje godinama podržava“, rekao je Ćurić.

Festival filma trebinje 20223.jpg

Glumica Vesna Trivalić, koja je po prvi put u našem gradu, kaže da je presrećna što je večeras ovdje, ali da ima veliku tremu.

„Dolazim prvi put u Trebinje, ovenčana velikom nagradom, grad i ljudi su predivni i kao i uvek nosim stotinu kilograma treme. Od kad sam počela profesionalno da se bavim ovim poslom nekako su me nagrade stizale i svake sam se stidela i kod kuće imala razgovore sa svojom porodicom, osećala sam da nisam to zaslužila. Ipak, večeras ću sa velikom radošću da primim ovu nagradu, misleći na sve one koji su me doveli do toga jer svaka nagrada je najmanje moja, a najviše pripada mojim profesorima na fakultetu i svim kolegama sa kojima sam radila. Ja sam bez njih vazduh, nema me nigde. Nakon neke nagrade pitate se šta dalje, mogu li bolje i ja se uvek trudim i želim da budem bolja u onome što radim“, dodala je Trivalić.

Festival filma trebinje 20224.jpg

Glumac Branimir Popović zahvalio se na nagradi i istakao da je sa zadovoljstvom došao na Festival Mediteranskog i evropskog filma.

„Na Festivalu sam prvi put ove godine, a u Trebinje dolazim često. Ovo je jedan od ljepših gradova i sve što me asocira na Trebinje ima neku ljepotu. Vesna Trivalić i ja smo dosta povučeni što se tiče naših privatnih života i kada se neko sjeti da nas nagradi za ono što radimo to nam puno znači. U posljednje vrijeme sam poprilično aktivan, snimao sam puno serija i filmova i ova nagrada je došla kao neki vid priznanja za taj rad. Bio sam na raznim pozicijama u sferi kulture, ali u svakom slučaju gluma je moja profesija, kao i pedagogija i to su neke oblasti u kojima plivam već decenijama“, kazao je Popović.

Festival filma trebinje 20222.jpg

Umjetnički direktor festivala Predrag Milojević rekao je da sve one koji posjete ovogodišnji festival očekuju dobri filmovi iz 20 zemalja, mnogo glumaca, reditalja i gostiju iz regiona.

„Festival filma je nastao s ciljem da Trebinju vratimo onaj sjaj velikog filmskog studija. Lavanda je jedna od najzdravijih biljaka, koja utiče na fizičko, a narednih šest dana uticaće i na mentalno zdravlje svih nas. Radovaćemo se glumcima i pričama, zamislićemo se nad nekim ozbiljnim problemima tretiranim u filmovima, ali u svakom slučajnu jedna dobra energija i puno emocija direktno iz srca biće i ove godine nešto što obilježava festival“, naglasio je Milojević.

Festival filma trebinje 20225.jpg

Ovogodišnje projekcije će se održavati na šest mjesta: ljetna bašta Doma mladih, dvorište Muzeja Hercegovine, Kulturnom centru, terasi hotela Leotar, bašti SL Industri Hotela i i bašti hotela Platani.

Festival organizuju Tangram centar Beograd, Kulturni centar i Dom mladih Trebinje, a pokrovitelji su ministarstva kulture Republike Srpske i Srbije i Grad Trebinje.

Festival filma trebinje 20221.jpg