tff 2022.jpg

Kraj jula i početak avgusta je rezervisan za Festival mediteranskog i evropskog filma, koji se ove godine po deseti put organizuje u Trebinju. Pod krošnjama platana, ove godine će, simbolično, u nedjelju od 20.30 časova, biti svečano otvoren Festival te biti dodijeljene nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni - "Zlatni platan".

Ovogodišnje nagrade "Zlatni platan" biće dodijeljene glumcima Vesni Trivalić i Branimiru Popoviću.

Iz organizacionog odbora Festivala kažu da je Vesna Trivalić kraljica komedije, vlasnik najboljih replika, najveličanstvenija od 12 veličanstvenih, odlikovana brojnim nagradama, krunisana obožavanjem publike...

"Za nju smo navijali u 'Boljem životu', zbog nje smo plakali u 'Vratiće se rode', bodrili je u 'Lajanju na zvezde', divili se u 'Senkama nad Balkanom', smijali se u 'Porodičnom blagu' i voljeli u 'Otvorenim vratima'. Ona je Ljiljana Popović, ona je Dušanka, ona je Dana Jelinić, ona je podnarednik Draginja, ona je Bisenija Gavrilović, ona je Katarina Anđelić Cakana", naveli su na "Fejsbuk" stranici Festivala filma.

Za Brinimira Popovića kažu da je prekaljeni zavodnik, profesor, suprug i otac.

"Zavodio je kao Marko Kovač, impresionirao kao Branko Kadić, žrtvovao se i odužio dug moru, zapovijedao kao vladika Danilo i plijenio tik na pjenu od mora kao Martin", naveli su na "Fejsbuk" stranici Festivala filma.

Nakon dodjele nagrada, biće prikazani filmovi "Kroz Trebinje sa Jovanom Dučićem" reditelja Tamare Stojanović, Sare Arva i Ivane Praštalo (trajanje 31 minut), zatim kratkometražni grčki film "Časovi plivanja" reditelja Dimitrisa Giouzepasa (trajanje pet minuta).

Biće prikazana i dva dugometražna filma i to: "Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića (trajanje 74 minuta) i špansko-francuski film "Paralelne majke" reditelja Pedra Almodovara (trajanje 123 minuta).

Prve večeri festivala, osim pod platanima, projekcije će biti održavane i u dvorištu Muzeja Hercegovine i u bašti hotela "SL industri" u Gorici.

Festival filma će trajati od 31. jula do 5. avgusta. Filmovi će se prikazivati u dvorištu Muzeja Hercegovine, na terasi hotela "Leotar", ljetnoj sceni Doma mladih i u bašti hotela "SL industri" u Gorici.

Tokom festivala biće prikazano 35 filmova.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival organizuju Tangram centar Beograd, Kulturni centar i Dom mladih Trebinje, a pokrovitelji su ministarstva kulture Republike Srpske i Srbije i Grad Trebinje.

Medijski sponzor već deset godina je portal TrebinjeLive.