Uros-petrovic-web-min.jpg

Narodna biblioteka Trebinje u večeras, 29. jula, ugostiće književnika Uroša Petrovića, autora knjiga za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi.

Druženje sa piscem održaće se u bašti biblioteke sa početkom u 20 časova.

Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovjesti, djela Uroša Petrovića jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve češće postaju omiljeno štivo odraslima.

Poslije zbirke fantastičnih pripovjetki za odrasle „Priče s one strane“, objavio je pet edukativno-zabavnih knjiga u serijalu „Zagonetne priče“ i dobio nagradu „Neven“ za najbolje djelo iz oblasti popularne nauke i dvije godine za redom, nagradu najvećeg dječijeg žirija „Dositejevo pero”. Na „Zagonetnim pričama” zasniva se dio programa „NTC sistem učenja,” koji podstiče razvoj funkcionalnog znanja i pomaže rano otkrivanje i animaciju darovite djece. Knjiga „Deca Bestragije“, nagrađena priznanjem Zmajevih dječijih igara „Rade Obrenović“ za najbolji roman namijenjen mladima u 2013. godini, predstavlja do sada neviđen splet epske fantastike, pseudoistorije sa elementima slovenske mitologije i pustolovne bajke. Po romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi 3D igrani film u istoriji srpske kinematografije.

Uroš Petrović je koautor programa „NTC sistem učenja”, gostuje kao predavač u školama i na fakultetima u Srbiji i inostranstvu. U velikom broju časopisa objavljuje članke i fotografije, kod nas i u svijetu. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivač je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspješnijih rješavača IQ X testa na svijetu.

Svako njegovo druženje sa čitaocima, jeste svojevrsni spoj književnog susreta, kreativne radionice i pozorišne predstave, umjetničko-intelektualni performans koji uvijek protiče u živoj, interaktivnoj atmosferi i potom se dugo pamti i prepričava.