Poste srpske.jpg

“Pošte Srpske” nastavile su i u ovoj godini da povećavaju broj zaposlenih pa su na kraju prvog polugodišta imale 2.536 radnika, što je uz, povećanje plata, doprinijelo milionskom rastu troškova bruto plata i zarada u ovom javnom preduzeću.

Troškovi bruto zarada i naknada u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 25,3 miliona KM, dok su godinu dana ranije bili za 2,7 miliona KM manji.

„Vidljivo je da su rashodi po osnovu bruto zarada i naknada u prvom polugodištu ove godine veći od ove vrste rashoda u istom periodu 2021. godine, a razlog je povećanje plata za 50 KM od početka ove godine i povećanje broja zaposlenih“, priznaju u „Poštama Srpske“.

Analiza Transparency Internationala u BiH je pokazala da „Pošte Srpske“ imaju 130 radnika više od „BH Pošta“, a koje imaju gotovo 30 miliona maraka veće prihode od „Pošta Srpske“.

„Prekomjerna zapošljavanja i rast troškova na plate doveli su u finansijske probleme ovo javno preduzeće koje zapošljava oko 130 radnika više od ’BH ’Pošta koje imaju gotovo 30 miliona maraka veće prihode. Iako se bave istim poslom ’Pošte Srpske’ imaju i znatno veće iznose sumnjivih i spornih potraživanja od ’BH Pošta’ a radi se o potraživanjima čija naplata nije izvjesna“, navodi se u toj analizi.

Inače „Pošte“ su prvo polugodište završile u plusu od 940.011 KM, što je za oko 140.000 KM više u odnosu na isti period lani.

Ipak, „Pošte“ se i dalje u svom poslovanju oslanjaju na kredite bez kojih ne bi mogle da izmiruju tekuće obaveze.

CAPITAL je prošle sedmice objavio da je ovo javno preduzeće u ovoj godini podiglo čak tri kredita u ukupnom iznosu od 7,5 miliona KM.

Riječ je o dva kredita od po dva miliona KM koji su „Poštama“ bili neophodni za održavanje tekuće likvidnosti i jednom od 3,5 miliona za obrtna srdestva.

Pored toga, „Pošte“ u ovoj godini planiraju uzeti i kredit od devet miliona za kupovinu sorting centra.