Nenad nesic.jpg

Predsjednik DNS Nenad Nešić poručio je da je Kristijan Šmit očito ovdje da ponizi BiH i pojača unutrašnju krizu, te je zauvijek ostavi van EU.

- Nametanje bilo kakvog zakona od strane OHR je apsolutno van Dejtonskog mirovnog sporazuma koji OHR definiše kao tumača sporazuma, a nikako kao zakonodavca koji je iznad institucija BiH. Naročito, tako nešto ne može da radi lice čije imenovanje nije potvrđeno u SB UN. Neko nam je došao u goste i onda mimo parlamenta donosi zakon da jedno tijelo može eliminisati kandidate i stranke sa izbora. Kako je u ovoj zemlji sve podložno manipulacijama i zloupotrebama, kako vjerovati da oni koji imaju kontrolu nad CIK neće to zloupotrijebiti da se oslobode političkih konkurenata? Ili, možda to i jeste Šmitov cilj, da mu CIK bude produžena ruka, kao što je do sada bio Ustavni sud BiH - konstatovao je Nešić.

BiH ne može biti ni ‘d’ od države, dodaje on, ako gubernatori spornog legitimiteta umjesto zakonodavca donose zakone.

– Ne mogu se oteti utisku da Šmit nije došao ovdje s dobrim namjerama i da pomogne, nego je tu da dodatno zakomplikuje ionako tešku situaciju i BiH udalji od EU. Nedavno sam pozvao gospodina Johana Satlera, šefa delegacije EU u BiH, da zaustavi Šmita u njegovom naumu, ako zaista žele da BiH nastavi put ka EU. Drago mi je da je i Satler juče priznao da je međunarodna supervizija nespojiva sa članstvom BiH u EU. Lijepo je da su nam iskreno i otvoreno priznali da nas Šmit udaljava od EU, a ne približava – ocijenio je Nešić.

Lider DNS ponovio je da BiH ničim nije zaslužila da bude posljednji protektorat u svijetu.

– Mi smo društvo koje se najbrže oporavilo nakon konflikta. Ako žele protektorate, eto im Avganistan. Zar smo mi gori od Talibana? Ne bore se oni ovdje za nas koji živimo u BiH nego za svoje interese. Krajnja je drskost da skoro tri decenije nakon rata, jedan stranac nameće najvažniji zakon poslije ustava jedne zemlje. Sve reforme koje su ovdje nametnuli danas su kamen spoticanja u BiH. Zato ćemo se i DNS i ja boriti da svaki stranac ovdje bude ono što jeste, gost koji ima obavezu da se uljudno ponaša – poručio je Nešić.