Predstava srpska drama 65 festival festivala.jpg

Predstava „Srpska drama“ Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea „Vuk Karadžić“ iz Grabovca pobjedničko je ostvarenje 65. Festivala festivala, koji je večeras završen u Trebinju.

Pored Zlatne maske za najbolju predstavu u cjelini po izboru stručnog žirija festivala, ostvarenje ansambla iz Trstenika, Siniše Kovačevića, u režiji Miloša Miloševića Šike, proglašeno je najboljim na festivalu i po ocjeni žirija publike.

Ovom ostvarenju pripale su još četiri zlatne maske: za najbolju mušku ulogu Dušanu Joviću za ulogu Obrada Srećkovića, za najbolje rediteljsko ostvarenje „Borislav Grigorović“ Milošu Miloševiću, za najbolju kolektivnu igru ansamblu predstave i najbolju mušku epizodnu ulogu Vikotru Nedeljkoviću za ulogu redova Milana Srećkovića.

„Zlatna maska“ za najbolju scenografiju i najbolju žensku ulogu u predstavi "Ožalošćena porodica" Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke, dodjeljene su Igoru Pavloviću i Gordani Mešter za ulogu Sarke.

„Zlatna maska“ za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Zini Šahović Kulašin za više uloga u predstavi "Biti Hamlet" Teatra „Fedra“ iz Bugojna.

„Zlatna maska“ za izbor muzike dodijeljena je Kristijanu Žan-Miželu Jalžečiću za kreativan izbor i upotrebu muzike u predstavi "Antigona" Divan teatra iz Zagreba, a ovom teatru pripala je i „Zlatna maska“ za kostimografiju za inventivno korišćenje kostima u predstavi „Antigona“.

Žiri je dodijelio i četiri diplome 65. Festivala festivala – Darku Kurtoviću za očuvanje tradicije pozorišnog amaterizma u Trebinju, Miranu Topljaku za scenski govor u predstavi "Antigona" Divan teatra iz Zagreba, Predragu Vukojeviću za glumačko dostignuće za upotrebu minimalističkih izražajnih sredstava u ulozi Danila Kiša u predstavi "Danilo" Bjelopoljskog pozorišta i kompletnoj autorskoj ekipi predstave "Antigona" Divan teatra iz Zagreba za inovativno scensko istraživanje.

Stručni žiri 65. Festivala festivala amaterskih pozorišta u Trebinju ove godine radio je u sastavu: Dimitrije Jovanović, reditelj iz Beograda, predsjednik žirija i članovi: Trajče Kacarov, dramaturg iz Štipa i Nemanja Savković, reditelj iz Beograda, dok je žiri publike bio: Slađana Skočajić, predsjednik i članovi: Božidar Stajčić, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić.

Festival je u ime pokrovitelja Grada Trebinja svečano zatvorila načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić, istakavši da se festival ne zatvara, već da se u ovom trenu stvara novi 66. Festival festivala, jer pozorišna magija ne može nikad da predstane, ona samo traje zahvaljujući divnim glumačkim kreacijama i pozorišnoj radosti koju su nam pružili ansambli regiona u proteklih sedam večeri.

Prethodno je, u okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra priređena već tradicionalna izložba fotografija nastalih na festivalskim predstavama „Festival u objektivu“, čiji su autori članovi Foto-kino kluba Trebinje, nakon čega je na terasi Kulturnog centra održano „Veče muzike i humora“ Dragana Koprivice.