katedralna crkva trebinje sanacija 20222.jpg

Na Katedralnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju u toku su radovi na obnovi fasade - njenih površina obrađenih malterom i kamenom te zvonika.

Trebinjski don Ante Luburić rekao je za TrebinjeLive.info da radovi obuhvataju obnovu fasadne boje kao i čišćenje i zaštitu kamena, krovnog lima na apsidi te radove na malom zvoniku Katedrale.

"Ovi radovi se izvode nakon 22 godine od posljednjih radova kada je Katedrala bila u potpunosti, unutra i izvana, obnovljena i uređena", rekao je don Ante.

katedralna crkva trebinje sanacija 20221.jpg

On je istakao da radove finansiraju iz vlastitih sredstava Župe Trebinje te sredstvima donatora i prijatelja Katedralne crkve u Trebinju.

"Ako Bog da, radove planiramo da dovršimo do kraja sedmog mjeseca. Zbog velikih vrućina radovi ne mogu ići onom dinamikom kako bi išli da je vrijeme prikladnije. Najvažnije je da se sve dobro i kvalitetno uradi. Velika zahvalnost i pohvala izvođačima radova. Hvala svima koji nas u našoj brizi i nastojanju oko održavanja i očuvanja Katedralne crkve u Trebinju, koja spada u kulturnu baštinu Grada Trebinja i ove države, pomažu i podupiru. Posebna zahvalnost Odjeljenju za prostorno uređenje i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa na ažurnom rješavanju i odobrenju našeg prijedloga za obavljanje tekućeg održavanja objekta", naveo je don Ante.

Radovi na uređenju Katedralne crkve izvode se u čast obilježavanja 1000. godina od prvog spomena Trebinjske biskupije, što će se svečano obilježiti uz svetkovinu SV. Mihovila (Miholjdana) 25. septembra 2022. godine.

Katedralna crkva u Trebinju građena je u priodu od 1880. do 1884. godine i nalazi se u Njegoševoj ulici. Godine 1984. je, odlukom Svete stolice, proglašena za katedralnu crkvu Trebinjsko-mrkanske biskupije. Za nacionalni spomenik BiH i Republike Srpske proglašena je 2006. godine.

katedralna crkva trebinje sanacija 20223.jpg