Festival festivala 2022.jpg

Pretposljednje večeri 65. Festivala festivala u Kulturnom centru se predstavilo Udruženje građana "Trsteničko pozorište" i Dramski atelje KUD-a "Vuk Karadžić" Grabovac, sa predstavom "Srpska drama" po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Miloša Miloševića Šika.

Ovo je jedna srpska antiratna priča i omaž sinovima koji su dali živote.

Prema riječima režisera, od prve čitalačka probe pa sve do pretpremijere koje je trajalo tri mjeseca bila mu je želja da da u ovom evropskom suludom i sumanutom ratnom vremenu, napravi srpsku antiratrnu dramu sa iskrenim i molitvrnim željama da u Srbiji nikada više ne bude pušaka i da ne zapuca ratna puška.

"Prvi put kad sam pročitao ovaj tekst 90-ih godina fascinirao me kult mrtvih jer su svi likovi u drami mrtvi, pokojnici. Ubrzo zatim vidio sam i predstavu ove drame 'Zvezdara teatra' i malo mi je zasmetalo to naglabanje mrtvaca o propuštenom životu. Nakon novog čitanja vidio sam da je to i najveća draž ovog teksta. Onda sam maštao o tome da na scenu prenesem ovaj tekst i nakon nekoliko pokušaja na 100 godina postojanja dramskog amaterizma u Trsteniku kada je Trsteničko pozorište ostalo bez svojih prostorija, to jest beskućnik, proradio je srpski inat i sa troje mladih glumaca sam to ostvario", rekao je Milošević.

U nastavku razgovora Milošević otkriva da je maštao da sa glumcem Dušanom Jovićem koji glumi glavnu ulogu Dušana Srećkovića u "Srpskoj drami" uradi ovu predstavu.

"Teške su reakcije publike tokom predstave. Ovdje ima tragedije, ali ima i ratnog humora, ali ni tad publika ne reaguje iz straha da ne ometaju mir pokojnika. Tako da aplauz koji bi dali tokom predstave nadoknađuju nakon jer do sada su trajali po pet minuta", naglasio je Milošević.

Tako je bilo i na trebinjskom izvođenju predstave gdje je publika uživala u svakom trenutku, slušajući i razmišljajući o svakoj riječi i rečenici, a nakon 70 minuta odjeknuo je aplauz kao nagrada za ono što je viđeno na "daskama koje život znače".

Ovo je njihovo treće predstavljanje na Festivalu u Trebinju. Prvi put je to bilo 2012. godine sa predstavom "Ženski razgovori", a prošle godine su sa predstavom "Pomorandžina kora" osvojili prvu nagradu stručnog i žirija publike.

Glumci: Dušan Jović Ćule, Viktor Nedeljković Vića, Tadija Radivojević Taca, Andrej Jovanović, Aleksandar Rašković Aca, Đorđe Nedeljković, Narikače - Zorica Krunić Zoka i Slađana Radivojević Slađa.

U pratećem programu u kino sali tema je bila "20 godina od obnavljanja Festival festivala na kome su govorili Momo Brkić, Saša Volić, Slobodan Radović...