pariz francuska.jpg

Francuski ministar za energetsku tranziciju izjavila je da će uskoro izdati ukaze kojim će se obavezivati prodavnice sa klima uređajima da drže zatvorena vrata i smanje svjetleće reklame radi štednje energije.

„Narednih dana ću donijeti dva ukaza - prvim se uvodi opšta zabrana svjetlećih reklama bez obzira na veličinu između jedan sat i šest sati ujutro izuzev na aerodromima i u željezničkim stanicama, a drugom se zabranjuje prodavnicama da imaju otvorena vrata dok rade klima ili grijanje", rekla je ministar Anjes Panije-Rinašer za list Žurnal di Dimanš, prenosi Beta.

Ostavljanjem otvorenih vrata troši se 20 odsto energije više, što je apsurdno, rekla je ona.

Gradovi kao što su Lion, Bezanson i Pariz doniojeli su gradske naredbe od sredine jula u vrijeme kada je jak toplotni talas zahvatio Francusku, da klimatizovane prodavnice zatvaraju vrata, uz prijetnju kaznom.

Vlada predviđa da to postane obavezno u cijeloj zemlji uz kaznu od 750 evra.

Što se tiče svjetlećih reklama, aktuelni propisi prave razliku između naselja sa manje ili više od 800.000 stanovnika - takva rasv,eta zabranjena je između 1.00 i 6.00 sati u m,estima sa manje od 800.000 stanovnika. U naseljenijim m,estima propisi zavise od lokanih propisa za oglašavanje, ukoliko takvi postoje.