Knjiga neda gudelj12.jpg

Na prepunom platou ispred Muzeja Hercegovine upriličena je promocija romana „Zagledana u stijenu“ autora Nede Gudelj. Roman, koji je pisan četiri godine i ima 470 stranica, obiluje sa dosta fotografija i govori o mati Teodori, igumaniji manastira Duži.

Prema riječima Nede Gudelj, njena prvobitna namjera je bila da opiše životni put duške igumanije, ali je pišući shvatila da u stvari opisuje ne samo život igumanije nego i svoj, to jest da kroz svoje sumnje, dileme, padove i uspone, opisuje svoje dugogodišnje sazrijevanje pored monahinje Teodore.

Knjiga je podijeljena u tri dijela.

"Prvi dio govori od 1979 do 1991. godine i događajima iz mog života u periodu socijalizma na području SFRJ kada sam počela da odlazim u manastir Duži. Drugi dio je od 1991. do 2001. godine i opisuje moj odlazak u neplanirani boravak u Španiju. Tu proživljavam ratna dešavanja daleko od rodne grude, uz povremene dolaske u Trebinje, rastanke kao i gubitke najbližih, kada počinje moja sumnja u Božije postojanje. Treći dio od 2001. do 2019. godine opisuje događaje, iskušenja i borbe koje me prate, i u isto vrijeme vode do mog konačnog preobražaja", rekla je Gudelj.

Neda Gudelj je u svojoj knjizi zadržala lokalne izvorne riječi, kao što su čokalj, natkasnić, đed... i neke druge odlike hercegovačkog dijalekta u dogovoru sa lektorima.

Knjiga neda gudelj11.jpg

Protojerej Slobodan Lukić koji je recenzent knjige kaže da je ona svjedočanstvo o duhovnom rađanju, uzrastanju i sazrijevanju u okrilju duškog manastira i njegove igumanije Teodore.

"Kroz slikovit i veoma zanimljiv opis tri životna doba, koja su bila označena smjenom tri trusne epohe s kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog vijeka, Neda prikazuje stameni lik mati Teodore i blagodatnu toplinu manastirske svetinje“, rekao je Lukić.

Na promociji su govorili još prof. Koča Govedarica i urednik Novica Telebak.