Izlozba fotografija fjofora klarica4.jpg

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića, vizuelnog umjetnika, hroničara i fotografa „Slobodne Dalmacije" iz Splita.

Na poziv ondašnjeg urednika, danas akademika Davorina Rudolfa, dolazi u „Slobodnu Dalmaciju“, gdje od 1971. do 2011. godine provodi cijeli svoj radni vijek. Zanat fotoreportera i potrebno iskustvo izbrusio je u gradskoj rubrici koju je tada vodio Miljenko Smoje.

Fjodor Klarić došao je po prvi put u Trebinje i predstavio se trebinjskoj publici sa 40 fotografija. Najstarija fotografija nastala je prije pedeset godina, a na svakoj fotografiji su prisutne žene.

Prema njegovim riječima, počašćen je što je došao u Trebinje naročito zbog privatnih razloga iako je obišao gotovo cijeli region i Evropu. Publici su prikazane i dvije fotografije koje zauzimaju značajno mjesto na izložbi i to Leposave Smoje i Severine.

Izlozba fotografija fjofora klarica1.jpg

"Bio sam veliki prijatelj sa najslavnijim parom Dalmacije Miljenkom i Leposavom Smoje. Ona je bila Smojina muza i njegov spiritus movens. Kuražila ga je, podsticala da napravi svoj impresivan trag od televizijskih serija 'Naše malo misto', romana do miliona novinskih članaka. U prijateljskim druženjima Leposava mi je često pričala o Trebinju u kome je provela djetinjstvo jer joj je otac bio sreski namjesnik, a njena baba je ovdje sahranjena. Zato mi ovo predstavlja radost da nakon toliko godina ovdje dovedem Leposavu sa svojim suprugom", ushićeno je govorio Klarić.

U svojoj priči o Leposavi Smoje Klarić je nastavio da je ona zaslužna za splitski plesni studio Mozaik u kome su svoje plesne korake naučili brojni poznati i manje poznati Splićani, a među njima i Severina koja je predstavljena na fotografiji kad je imala petnaest godina.

Izlozba fotografija fjofora klarica3.jpg

O Klariću je govorio i Ante Tomić hrvatski romanopisac, pripovjedač, kolumnista i feljtonista, komediograf i filmski scenarista.

"Znamo se skoro 30 godina i radio sam dosta sa Feđom. Pisao sam nekoliko puta o njegovim izložbama i zapanjuje me kolika je njegova arhiva. Uvijek nešto novo otkrijem i na ovoj izložbi, osim jedne-dvije, sve ostale fotografije su nove za mene. To je jedan zastrašujući opus. To je veliko djelo jednog hroničara Splita i Dalmacije", istakao je Tomić.

Izložba fotografija Fjodora Feđe Klarića organizovana je u saradnji sa galerijom "Visconty Fine Art" iz Ljubljane i biće otvorena do 4. avgusta 2022. godine.

Izlozba fotografija fjofora klarica2.jpg