Koncert andrej korejbenikov2.jpg

U Kulturnom centru povodom nabavke koncertnog klavira svjetskog proizvođača „Stenvej end sans“ (Steinway & Sons) održan je koncert Andreja Korobejnikova, proslavljenog ruskog pijaniste.

Trebinjskoj publici predstavio se izvođenjem djela Ludviga van Betovena, Modesta Musorgskog i Sergeja Rahmanjinova.

Mnogobrojna publika 45 minuta uživala je u predivnoj interpretaciji ovog vrsnog umjetnika i na kraju ga pozdravila sa dugotrajnim aplauzom jer odavno nisu bili u mogućnosti da čuju ovakva izvođenja na klaviru. 

Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj i BiH koji je poslije 50 godina nabavio ovaj instrument. Jako je problematično i teško nabaviti ovakav klavir zato što je kod 'Stenveja' proizvodnja unaprijed rasprodata.

Koncert andrej korejbenikov1.jpg

Andrej Korobejnikov je rođen 1986. godine i nije samo jedan od vodećih pijanista današnjice, već je i jedan od najtraženijih i najneobičnijih umjetničkih interpretatora našeg vremena.

Ovaj umjetnik sa Vadimom Rjepinom (violina) i Aleksandrom Knjazevim (violončelo) čini kamerni trio koji je poznat u svijetu i gdje god sviraju nailaze na pozitivne kritike.

Korobejnikov ima više od 20 međunarodnih nagrada, a među njima su prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Skrjabin u Moskvi (2004) i osvajanje druge nagrade i nagrade publike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Rahmanjinov u Los Anđelesu (2005). I njegovi snimci su osvojili brojne nagrade, uključujući – u nekoliko navrata – prestižnu titulu Diapason d’Or.

Koncert su organizovali JU Muzička škola Trebinje i Kulturni centar Trebinje uz podršku Grada Trebinja i Elektroprivrede Republike Srpske