Vladimir pistalo biblioteka trebinje.jpg

U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je priređeno književno veče Vladimira Pištala, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca i dobitnika brojnih prestižnih nagrada.

Pištalo je prije književne večeri rekao novinarima da će govoriti o knjizi eseja "Značenje džokera", te "Sunce ovog dana: pisma Andriću" gdje se Andrić pominje u nekim veoma važnim temama.

"Moram da kažem da je on bio antikolonijalni pisac i to je ono što je Andrić cijelog života ponavljao - vidjeti stvari na sopstveni način", naveo je Pištalo.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je da Pištalo kroz svoja djela saopštava jednostavno, jezgrovito i iskustveno, te sa čitaocima dijeli bogatstvo svojih spoznaja i iskustva.

Ona je istakla da je Pištalo poželjan gost u Trebinju, te očekuju i njegova nova djela.

Pištalova najpoznatija djela su romani "Tesla, portret među maskama", "Milenijum u Beogradu", "Venecija", "Sunce ovog dana: pisma Andriću".

Za roman "Tesla, portret među maskama" je 2008. dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman. Za isti roman je 2010. godine dobio nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije.

Za roman "Venecija" dobio je nagradu "Kočićevo pero", kao i nagradu "Moma Dimić" 2012. godine. Dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za knjigu eseja "Značenje džokera", te nagrade Todor Manojlović za 2020. godinu.

Profesor je na Beker koledžu u Vusteru Masačusetsu, gdje predaje svjetsku i američku istoriju, a trenutno obavlja funkciju direktora Narodne biblioteke Srbije.