cirova biciklisticka staza.jpg

Пројекат ревитализације стазе којом је некада ишла ускотрачна пруга, а данас се користи као туристичка атракција вожње бицикла, наставиће се од Требиња према излетишту Јазина у близини града, а, поред постојећих, планира се набавка још 25 бицикала.

Ово је закључено на представљању пројекта "РеТРаил", кога суфинансирају ЕУ и СР Њемачка, а у оквиру "ЕУ4 Буссинес рецоверy" програма, с циљем увођења нових понуда у активни туризам у оквиру подршке опоравку туристичког сектора у БиХ од посљедица пандемије вируса корона.

"Пројекат подразумијева санацију ускотрачне пруге, такозване Ћирове стазе према Јазини. Дио те стазе је проходан, али постоји дио куда се не може проћи и вјерујемо да ће се након чишћења, насипања одговарајућим материјалом и других мањих захвата на најкритичнијим мјестима највећи дио стазе моћи користити", рекао је Бојан Бендераћ, директор требињске Развојне агенције ТРЕДЕА.

Он је додао да је планирано и наткривено паркиралиште за бицикла у бившој касарни у Требињу, постављање сигнализације и информативних табли, као и дигитална платформа и сајт који би служио промоцији туристичких тура.

"Пројекат обухвата и радионице и обуке за оне који пружају услуге у туризму, те бољу сарадњу са бициклистичким клубовима", истакао је Бендераћ.

Према ријечима Веселина Савића, директора Подручне привредне коморе Требиње, ово је нова понуда у требињском туризму, која до сада није била довољно искориштена.

"Пројектом желимо да увежемо постојећу туристичку инфраструктуру с атрактивном бициклистичком стазом уз кањон Требишњице, да имамо понуду за све, не само за љубитеље активног туризма", казао је Савић, напомињући да је ово почетак једног новог правца развоја туризма који ће довести још гостију, утицати на дужину боравка туриста и сезоналност у Требињу.

И градоначелник Требиња Мирко Ћурић се сложио да Требиње има капацитете да учествује у различитим развојним пројектима, те да овај дио има велику развојну шансу у туризму.

"Ово је доказ да можемо да испратимо пројекте. За учешће у овом пројекту је било довољно да постоји Развојна агенција и њени запослени, па смо минималним финансијским учешћем добили важан пројекат у развоју активног туризма и бициклизма, што је планирано и стратегијом развоја туризма и града", рекао је Ћурић.

Он је најавио да ће се у оквиру пројекта набавити 25 бицикала, те да ће се у сарадњи са градом Мостаром и другим општинама адаптирати и бициклистичке стазе на другим подручјима.

"Надамо се да ћемо кроз овај пројекат спојити стазе од Јазине до Мостара", закључио је Ћурић.

Пројекат "РеТРаил" спроводе Развојна агенција града Требиња ТРЕДЕА у партнерству са Подручном привредном комором Требиње и требињском Туристичком организацијом.