65 festival festivala trebinje 20222.jpeg

Predstavom „Danilo“ u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta, u Trebinju je večeras počeo 65. „Festival festivala“, smotra najbolje produkcije u pozorišnom amaterizmu regiona.

Tekst i režiju komada potpisuje Dragan Koprivica, a izveo ga je iskusni osmočlani ansambl pozorišnih amatera iz Bijelog Polja.

Njihovo ostvarenje na regionalnu smotru u Trebinje stiglo je kao pobjednička predstava 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore.

Melodrama koja na osoben način osvjetljava lik velikana srpske književnosti Danila Kiša ali i sam pojam porodice u Crnoj Gori, koja je alfa i omega i po Dostojevskom, opstanka svakog društva.

Za protagonistu prve večeri festivala žiri publike odabrao je Jusufa Bajramspahića, koji je u predstavi tumačio lik - oca Eduarda.

Festival je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje u Gradskoj upravi poželjevši dobrodošlicu pozorišnim amaterima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

„Dobro došli u naše Trebinje, koje vam po pedeset drugi put otvorilo vrata na ovom Festivalu i koji se, u ove ljetne dane, svake godine, pretvara u jednu veliku pozorišnu scenu. A tu scenu zajednički kreiraju susjedi iz regiona, potvrđujući praksu da su mostovi koje gradi kultura nezamjenljivi, jedinstveni i trajni. Ma u kakvom blagostanju živjeli, život bez kulture, bez onih najvećih tvorevina ljudskog uma i srca, ostaje pust i nedorečen. Eto, zato naš Festival traje i trajaće!“, navela je Skočajić.

65 festival festivala trebinje 20221.jpeg

U okviru pratećeg programa festivala, prethodno je u Galeriji Kulturnog centra otvorena izložba „Borislav Grigorović, reditelj“ Narodnog pozorišta Beograd, autora Dragice Gaćeša.

Druge večeri festivala na sceni Kulturnog centra nastupiće predstavnici iz Srbije - Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke, sa predstavom „Ožalošćena porodica“ po režiji Igora Pavlovića.

Sve predstave „Festivala festivala“ igraju se u pozorišnoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 20 časova i 30 minuta.

Sat i po ranije, u okviru pratećeg programa festivala, u Kulturnom centru biće održana promocija knjige „Narodno pozorište u ogledalu vremena“, autora Jelice Stevanović.

O knjizi će pored autora govoriti: Vesna Burojević, direktor Pozorišnog muzeja Srbije i prof. dr Milovan Zdravković.

Od 20 časova u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba „Pozorišna maska - Provokativna lica“, autora Filipa Cvetkovića.