herceg fest trebinje2.jpg

U Trebinju je danas otvoren treći Festival domaćih proizvoda "Herc fest" na kome je svoje proizvode izložilo 29 proizvođača tradicionalnih proizvoda ovog kraja.

Posjetioci su danas mogli da probaju različit asortiman proizvoda od prirodne kozmetike, do meda i domaćeg hercegovačkog vina koji su zastupljeni u prodavnici tradicionalnih proizvoda "Hercegovačka kuća" iz ovog grada.

Veselin Dutina, direktor trebinjskog Agrarnog Fonda koji je organizovao ovaj festival, rekao je da je danas jedinstvena prilika da se ovakvi proizvodi ponude turistima, koji na ovaj način mogu da dobiju više informacija o proizvodima koje kupuju.

On je dodao da trenutno Agrarni fond potpisao više od 130 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima koji isporučuju više od 1.000 artikala u prodavnicama "Hercegovačke kuće".

"Do sada je otkupljeno više od milion i po KM tradicionalnih proizvoda od poljoprivrednih proizvođača", rekao je Dutina, naglasivši da je objekat "Hercegovačka kuća" u potpunosti samostalan i samoodrživ, te predstavlja primjer i drugim lokalnim zajednicama.

herceg fest trebinje3.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da trenutno postoji veća potražnja za određenim proizvodima nego što je ponuda, istakavši da Gradska uprava pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima kroz različite programe.

On je istakao da je prodavnica tradicionalnih proizvoda "Hercegovačka kuća" postigla veliki uspjeh o kome dovoljno govori broj kooperanata i proizvoda koji se tu plasiraju.

Među izlagačima koji su danas izložili svoje proizvode bio je Veljko Čolić koji se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike.

"Najprodavaniji naš proizvod je krema za njegu lica od smilja pravljena na prirodnoj bazi od voska i ulja", rekao je Čolić.

herceg fest trebinje1.jpg