Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Trebinje od 20. jula u znaku 65. Festivala festivala

65 festival festivala najava.jpg

Grad Trebinje će od srijede, 20. jula biti domaćin 65. Festivala festivala, na kojem će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

Takmičarski dio programa otvara komad „Danilo“, po tekstu i u režiji Dragana Koprivice, u izvođenju ansambla Bjelopoljskog pozorišta.

Do utorka, 26. jula, na sceni Kulturnog centra biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Crvenke, Bugojna, Zagreba, Skoplja, Trstenika i Trebinja.

Sve predstave se igraju u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje od 20 časova i 30 minuta, a ulaz je slobodan.

Uoči nastupa ansambla Bjelopoljskog pozorišta, Festival će svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala festivala Mirko Ćurić.

Prethodno će, u Galeriji Kulturnog centra, od 20 časova biti otvorena izložba Narodnog pozorišta Beograd “Borislav Grigorović, reditelj”, autora Dragice Gaćeše.

U četvrtak, 21. jula, na programu je predstava “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke, koju rediteljski potpisuje Igor Pavlović.

Teatar FEDRA Bugojno ljubiteljima pozorišta predstaviće se u petak, 22. jula, komadom “Biti Hamlet”, u adaptaciji i režiji Senada Milanovića.

Divan teatar Zagreb izvešće predstavu „Antigona“ u subotu, 23. jula, u režiji Kristijana Žan Mišela Jalžečića a dan kasnije nastupa Čekori pozorište Skoplje komadom „Glasovi“ Ljubomira Moreva, u režiji Maje Đurčevske.

Takmičarski program Festivala u ponedjeljak, 25. jula nastavlja se ostvarenjem „Srpska drama“ Siniše Kovačevića, u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea KUD-a „Vuk Karadžić“, u režiji Miloša Miloševića Šike.

Posljednjeg dana manifestacije, ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvešće komad „Zamalo pred vratima“ Igora Svrdlina, u režiji Darka Kurtovića.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u utorak, 26. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje “Festival u objektivu” od 22:30 časova te večeri muzike i humora Dragana Koprivice, koje počinje u 23 časa, na terasi Kulturnog centra.

Žiri Festivala festivala, u sastavu: Nemanja Savković, reditelj, Dimitrije Jovanović, reditelj i Trajče Kacarov, dramaturg, najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala „Zlatne maske“, a voditelj razgovora o festivalskim predstavama, koji će biti organizovani svake večeri na platou Kulturnog centra, biće reditelj Aleksandar Volić.

Prema propozicijama Festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Zlatna maska koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje ubuduće će nositi ime „Borislav Grigorović“, u čast velikog reditelja i dugogodišnjeg člana Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

Stručni žiri, po slobodnoj procjeni, može da dodijeli Diplomu festivala pojedincima ili kolektivu koji su postigli zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za „Zlatnu masku“.

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja, Božidar Stajčić, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić. Žiri publike će birati i najboljeg protagonistu večeri.

U bogatom pratećem programu Festivala biće priređene izložbe, promocije knjiga, projekcije dokumentarnih filmova, a biće organizovana i tribina na temu “20 godina obnovljenog Festivala festivala”.

Ni ove godine na ulicama Trebinja neće izostati muzičko-scenski performansi Ulično pozorište – pučki teatar „Ibijevo ćoše“, u izvođenju glumaca i ostalih umjetnika iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu. Kralj Ibi je, po tradiciji, glumac Darko Kurtović, a organizator i reditelj programa Ana Grigorović iz Beograda.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Festivalska dešavanja mogu se pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2022 na portalu Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji „Festivalska hronika“, svakodnevno, od 17 časova.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja