klavir trebinje.JPG

U Trebinju je danas dopremljen koncertni klavir "Stenvej end sans /Steinway & Sons/", koji je prvi instrument ove vrste koji je kupljen u našoj zemlji u posljednjih 50 godina.

Koncertni klavir ove vrste, koji će za sada biti postavljen u pozorišnoj sali Kulturnog centra, posjeduju samo vrhunske kulturno-obrazovne ustanove poput Kolarca i Beogradske filharmonije.

"Ovo je 'Rols-Rojs' među klavirima. Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj i BiH koji je poslije 50 godina nabavio ovaj instrument. Jako je problematično i teško nabaviti ovakav klavir zato što je kod 'Stenveja' proizvodnja unaprijed rasprodata, pa morate da ga rezervišete dvije do tri godine ranije da biste mogli da ga kupite", rekao je predstavnik firme "Stenvej end sans" za Srbiju Boris Vrbanec.

On je kazao da je Trebinje kupovinom ovog klavira postalo centar klasične muzike u Srpskoj i BiH.

Direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić rekla je da je ova ustanova dugo godina sanjala o jednom ovakvom instrumentu, koji je danas postao java.

"Ovo je istorijski događaj ne samo za našu školu i Trebinje, već za cijelu zemlju. Nadamo se da ćemo opravdati jedan ovakav instrument. Drago nam je što su Grad Trebinje i ERS prepoznali sav rad i trud naših profesora i učenika i što su kupili ovaj vrijedan klavir", navela je Babićeva.

Ona je istakla da će 23. jula, sa početkom u 19.00 časova, u pozorišnoj sali Kulturnog centra, biti održan koncert čuvenog ruskog pijaniste Andreja Korobejnikova, koji je jedan od najspretnijih i najdarovitijih umova u klasičnoj muzici.

"Korobejnikov nije samo jedan od vodećih pijanista današnjice, već je i jedan od najtraženijih i najneobičnijih umjetničkih interpretatora našeg vremena. On će imati tu čast da prvi održi koncert na ovom klaviru", istakla je Babićeva.

Babićeva je napomenula da nakon kupovine ovog klavira preostaje da Trebinje dobije i koncertnu dvoranu, kakvu je zaslužilo kao kulturna prestonica Republike Srpske i BiH.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je kupovinom ovog klavira ostvaren san brojnih trebinjskih muzičara, posebno profesora i učenika Muzičke škole.

"Želimo da stvorimo sve uslove da vrhunski umjetnici dolaze u Trebinje. Zahvaljujem se i Tatjani Ranković koja rukovodi Festivalom klasične muzike, na koji su u prethodnom periodu dolazili svjetski umjetnici, što je dala svoj doprinos kupovini ovog klavira", dodao je Ćurić.

Kupovinu klavira zajednički su finansirali Grad Trebinje i ERS.