vrucina.jpg

Temperature ove sedmice biće u porastu, a prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od sredine sedmice, uz novi toplotni talas ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se za vikend.

Nešto više temperature prognozirane su za jug Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature do petka se očekuje svježina u jutarnjim satima.

Sutra će u BiH biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Duvaće slab do umjeren vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni.

Za srijedu je prognozirano sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Očekivana jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 25, a najviša dnevna temperatura od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

U četvrtak se očekuje sunčano i vruće, tokom dana mala oblačnost. Prognozirana jutarnja temperatura je od 16 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna od 30 do 36, na jugu do 39 stepeni.

U petak će, prema prognozi Zavoda, biti sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u višim područjima, moguć je i kratkotrajni pljusak. Očekina jutarnja temperatura biće od 16 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna od 30 do 36, na jugu do 40 stepeni.

Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca prevladavaće sunčano i suvo vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature vazduha.

Minimalne jutarnje temperature vazduha variraće od 15 do 22 stepena u Bosni, na jugu zemlje do 26 stepeni. Najviše dnevne temperature biće između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stepena.

Visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva, podsjećaju iz Zavoda.

Takođe, upozoravaju da visoke temperature, suv vazduh i mala vlažnost pogoduju nastanku požara.

Preporuka je da se redovno prate obavještenja i upozorenja nadležnih institucija i da se ljudi pridržavaju datih uputstava.