politicke-partije.jpg

Iako je na prvi pogled izgledalo da će politička scena u Trebinju biti poprilično zanimljiva, oni koji su to očekivali dobro su se razočarali. I pozicija i opozicija nestvarno dobro tihuju, a tihovanje je, rekli bi neki, uvod pred buru i političke obračune koji nam tek slije. Ili je, pak, nešto drugo u pitanju!?

TrebinjeLive.info tradicionalno pred izbore donosi analizu političkih subjekata u Trebinju, sa pojedinačnim komentarom za svaku političku partiju. Takođe, donosimo i nezavisnu projekciju za broj mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

SNSD

Bez starca nema udarca. Radovan Vuković se i ovog puta domogao kandidature za narodnog poslanika. Nebojša Radmanović je odradio dobar posao u vrhu partije, pa je stari kadar ponovo na listi. Iako, realno, nema ni energije, ni političke snage, a u krajnjoj mjeri ni autoriteta - Vuković je uspio da dođe na listu. 

Iako je SNSD, bar u Izbornoj jedinici devet, pokušao da postavi nova imena za kandidate -  to im i nije baš pretjerano pošlo za rukom. Osjetno je da SNSD ovog puta igra na ljudsku emociju, ali i predstavljanje sebe onakvim kakav već odavno nije. Milica Ijačić i Dragoslav Banjak pojačanja su iz Trebinja. Već dva uzastopna mandata birani su za odbornike u lokalnom parlamentu. Važni su i partijski ljudi, posebno Banjak.

Od provjerenih kadrova ne treba zaboraviti Luku Petrovića i Iliju Tamindžiju koji su već sada sa stotinuodstotnom sigurnošću obezbijedili poslaničke mandate. Pitanje je samo ko će biti treći poslanik iz ove partije.

Da se ne lažemo, SNSD će u Hercegovini biti ponovo apsolutni pobjednik, ma kako to neko sada doživio i shvatio.

Lista za pravdu i red

Za ozbiljnu političku namjeru najvažnija je organizacija. O tome smo pisali više puta i tokom prethodnih analiza i skretali pažnju da je to jedini zagarantovan uspjeh. Ali... ne i onda kada se odbori stranke formiraju pred same izbore što je Lista sada učinila. Trebalo je to uraditi dosta ranije, umjesto što su podržavani odbori SDS-a i PDP-a širom Republike i to bez ikakvog zdravorazumskog razloga.

Lista za pravdu i red je ponovo zakasnila i odigrala pogrešnu kartu, iako je imala šansu da bude nosilac promjena u Republici Srpskoj. Poznata je samo po Nebojši Vukanoviću, ostale niko i ne poznaje ili su potpuno nebitni na političkoj sceni. To što je neko "pošten", kako se predstavlja, ne znači po automatizmu da je i "sposoban". Ipak, kafa pod platanima je maksimalan domet. Doduše, sada je piju bez profesora. Njemu su se zahvalili na dugogodišnjoj saradnji. Prosto, nije razmišljao kao krdo, već kao pojedinac. Šteta za Listu što su njeni demokratski kapaciteti na istom nivou kao kod SNSD-a.

Na ovim izborima Nebojša Vukanović je siguran za novi poslanički mandat. Ostali, više sreće drugi put. Politika je mnogo više od vještine, a mnogo manje od neartikulisanih rečenica i rekla-kazala floskula.

SDS

Da je bolje bilo bi previše. Na ovim izborima, bar u Hercegovini, SDS će doživjeti sudbinu koju su sami konstruisali, a koju im njihovi politički protivnici odavno priželjkuju. Ova partija je odavno izgubila svoje JA. Ipak, isplati se biti član SDS-a. Svaki koji je napustio partiju i postao "papak" nagrađen je od SNSD-a radnim mjestom i funkcijom. Imaju veća prava od svih starih članova Dodikove partije. A što se tiče izbora, mogu se zadovoljiti jednim poslaničkim mandatom koji će po svoj prilici dobiti Vukota Govedarica.

SP-NDP

Imaju šansu da osvoje mandat za Narodnu skupštinu. Pitanje je kako će tu šansu iskoristiti, jer su ipak ostali bez značajnog dijela glasova u Gacku, gdje je Maksim Skoko formirao SPS.

Ujedinjena Srpska

Iako poznati kao stranka "preletača iz svih klasa i ideologija", formirali su odbore u svim opštinama Izborne jedinice devet. Iako pomalo neočekivano, smiješi im se siguran mandat u Narodnoj skupštini.

PDP

Nekad bilo sad se spominjalo. Svoju su priču u Trebinju odavno završili, a sad će to samo da potvrde. Sve realne šanse da osvoje mandat su toliko nerealne da ni oni sami u to ne vjeruju. Osim Ljubiše Krunića. On i dalje vjeruje. I vjerovaće do proglašenja rezultat izbora. A onda potop. Živi bili pa vidjeli.

TRENUTNI MOGUĆI SAZIV IZ IZ-9 /NEZAVISNA ANALIZA/

SNSD - 3

Lista za pravdu i red - 1

SDS - 1

SP-NDP - 1

Ujedinjena Srpska - 1