Antunov grcka avion.webp

Avion koji se sinoć nešto oko 23 časa srušio kod grada Kavala na sjeveru Grčke, je ukrajinski Antonov An-12BK. Avion je poletio iz Niša za Aman, a prema pisanjima grčkih medija u avionu se nalazilo 12 tona "opasnih materija". Prema prvim informacijama, svih osam članova posade je poginulo.

Kao se navodi na Twitteru, u pitanju je avion ukrajinske kompanije "Meridijan".

Grčka civilna avijacija potvrdila je da je avion letio iz Srbije za Jordan, navodi agencija AP.

Grčki mediji tvrde da se u avionu nalazilo osam osoba i da je prenosio 12 tona "opasnih materijala", pretežno eksploziva.

Lokalni zvaničnici naveli su, međutim, da nema konkretnih informacija o teretu aviona, a vlasti navode da ne znaju da li je u avionu bilo opasnih hemikalija.

Iz predostrožnosti i zbog snažnog mirisa koji dopire sa mjesta udesa, koordinacioni komitet sastavljen od predstavnika lokalnih opština, policije i vatrogasnih službi, naložio je stanovnicima dva mjesta koja su najbliža mjestu nesreće da drže zatvorene prozore i ne napuštaju domove, kao i da nose maske.

Grčka civilna avijacija je saopštila da je pilot uspio da obavijesti vlasti o problemu sa jednim od motora aviona, kao i da su mu dali opciju da sleti ili na aerodrom u Solunu, ili Kavali, a da se on opredijelio za Kavalu koja je bila bliže pošto mora da izvede prinudno slijetanje.

Gotovo odmah nakon toga, komunikacija sa avionom je izgubljena i on se srušio oko 40 kilometara zapadno od aerodroma u Kavali, prenosi AP.

Eksplozije su odjekivale čitave noći u okolini mjesta pada aviona, navode lokalni stanovnici, koji kažu da su neposredno prije nesreće vidjeli vatrenu loptu i trag od dima na nebu.

Grčki ERT je prenio da su na lice mjesta upućeni eksperti za eksplozive kojima će će priključiti stručnjaci iz grčke Komisije za atomsku energiju.