Klub koncert.jpg

Sredinom juna dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo izvijestilo o rješenju koje su zbog osnovane sumnje u krivično djelo silovanja donijeli protiv 20-godišnjeg državljanina BiH. Nadležni sudija istrage Županijskog suda u Dubrovniku predložio je određivanje istražnog zatvora protiv optuženog, što je dežurni sudija Istražnog centra i prihvatio te je mladiću odredio istražni zatvor.

Iz kvalifikacije krivičnog djela može se zaključiti kako mladiću iz Bileće, ako mu se dokaže izvršenje djela, prijeti zatvorska kazna od tri do deset godina zatvora. Dvadesetogodišnjak je do lišenja slobode radio kao radnik obezbjeđenja u jednom dubrovačkom noćnom klubu.

NEUVJERLJIVA NA SNIMKU

Uz ovaj slučaj se, piše "Dubrovački vjesnik", vezuju događaji koji pokazuju tamnu stranu dubrovačkog turizma. Ukratko, riječ je o trendu "silovanja" od kojih navodne žrtve pokušavaju izvući materijalnu korist.

Naime, mladića iz Bileće prijavila je 27-godišnja državljanka Australije koja je u noćnom klubu boravila u grupi sa više stranih turista. Inspektor koga je kontaktirao Dubrovački vjesnik rekao im je kako Australijanka počinjenje silovanja nije prijavila istu veče niti barednog dana, nego dva dana kasnije i to ne u Dubrovniku nego u Makarskoj! Naravno, čim je prijava podnesena, makarski policijski službenici javili su o slučaju kolegama u PU dubrovačko-neretvanskoj koji su otišli u noćni klub te izuzeli sve snimke nadzornih kamera.

A detaljni pregled snimljenog video-materijala, dijela koji se odnosi na približno navedeni termin izvršenja krivičnog djela, bacio je ozbiljnu sumnju na vjerodostojnost podnesene prijave. Naime, osoba koja je gledala te snimke uvjerava da, kako se na snimku nadzorne kamere koja pokriva ulaz u ženski toalet vidi, djevojka koja stoji pred vratima, u trenutku kad pored nje, na metar udaljenosti, prolazi uniformirani radnik obezbjeđenja, mladića doslovce "grabi rukama i - uvlači u toalet"! A to je, naravno, potpuno druga priča od one koju je djevojka navela u prijavi: da ju je uniformisani mladić ugurao u ženski ve-ce, prislonio prsima uza zid i dok je jednom rukom pritiskao uz zid drugom skinuo gaćice i penetrirao...

Međutim, sugovornik Dubrovačkog vjesnika uvjerava kako je iz snimka očigledno da je, već nakon nepunih par minuta, radnik obezbjeđenja izašao iz toaleta, držeći se u nevjerici objema rukama za glavu te nastavio obilazak noćnog kluba. Prateći vremenski slijed, pregledom snimaka svih nadzornih kamera, otkriveno je kako se po izlasku iz toaleta, Australijanka za stolom noćnog kluba pridružila svome društvu kao da se ništa sporno nije dogodilo. Sagovornik kaže kako se gošća normalno ponašala te da nije uopšte reagovala kad je osumnjičeni radnik obezbjeđenja prošao pored njihovog stola.

NAPLATA POLISE

Te činjenice, kao i prijava podnesena 160 kilometara od počinjenja navodnog krivičnog djela, bili su dodatni elementi koji upućuju na oprez, a budi i sumnje da je krajnji cilj bio da se počinilac - uopšte ne pronađe!?

Odgovor zašto je to tako krije se u činjenici da je u Australiji zakonska obaveza platiti i polisu putnog osiguranja kojoj se vrijednost kreće oko 5 odsto putnog aranžmana. S dokumentom podnesene prijave Australijanka je, vjerovatno, namjeravala otplatiti troškove ljetovanja, a možda i nešto "zaraditi". I ne bi bila usamljena u ovakvim pokušajima prevare osiguravajućih kuća. Međutim, otkrivena je, a osiguranje sasvim izvjesno neće po klauzuli za seksualno zlostavljanje isplatiti odštetu koja je, nezvanično je saznao Dubrovački vjesnik - u rasponu 5-50 hiljana australijskih dolara.

Međutim, osim činjenice da je zadržao zaposlenje, mladom radniku obezbjeđenja to nije od velike koristi. Skoro mjesec dana je proveo u istražnom zatvoru, a zbog udaljenosti i visine troškova vjerovatno neće podnositi ni privatnu tužbu za naknadu štete.