Unkovic monografija1.jpg

U Muzeju Hercegovine upriličena je promocija monografije akademskog slikara Milivoja Unkovića.

Ova monografija, kojom je obilježeno 60 godina njegovog stvaralačkog rada, ima 386 strana sa 254 reprodukcije djela, koje prate tekstovi na srpskom i engleskom jeziku, pisani od strane uglednih istoričara umjetnosti, kritičara, pisaca i javnih ličnosti iz oblasti kulture: Đorđa Kadijevića, Svetlane Rakić, Marion Feld, Milovana Vitezovića Balše Rajčević, Predraga Lazarevića, Zorana Pavlovića, Branke Perišić i Ranka Popovića.

Prema riječima akademika, profesora i slikara Milivoja Unkovića, na stranicama monografije našlo se ono što se dešavalo nakon ranih 90-ih godina jer sve ono što je prije stvarano je nestalo.

"Dio starih reprodukcija je pronađen preko interneta tako da je mali broj uvršten u monografiju iako nije dobra rezolucija. Zahvaljujući mojim prijateljima bio sam natjeran da uradim ovu monografiju i oni su obezbijedili financije poput Veselina Petkovića i predsjednika Srpske Željke Cvijanović. Mislim da je grafički dobra monografija i zadovoljan sam jer je to plod iskrenih želja da se zapiše i da ostane trag. U umjetnosti je faktor vremena najbitniji, a on će definisati da li to vrijedi ili ne", rekao je Unković.

Unkovic monografija2.jpg

Mnogi eminentni pisci i stručnjaci za slikarstvo pisali su o Unkoviću i akademik kaže da su svi pisali spontano i da to nisu naručeni tekstovi i zato su mu dragi.

Rođeni Nevesinjac uvijek se rado vraća u Hercegovinu i Svetosavsku zemlju.

"Suviše malo pažnje kroz naše školovanje posvećeno je Svetosavlju jer je Sveti Sava jedan od temalja našeg duhovnog, kulturološkog, pismenog i diplomatskog djelovanja sa Fridrihom Barbarosom jer je u Nišu potpisan čuveni sporazum između njih dvoje. Ovi naši hercegovački prostori su mitološki, epski u pozitivnom smislu što daje temelje svim koji su rođeni na ovim prostorima", jasan je Unković.