Knjiga trebinjska brigada2.jpg

U Kulturnom centru promovisana je monografija “Trebinjska brigada 1991 - 1996” autora Miodraga Novokmeta, načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja.

Novokmet je u ratu bio komandant 2. i 5. bataljona Trebinjske brigade Vojske RS i na 555 strana predstavlja na dokumentovan način istorijski pregled rada i funkcionisanja ove ratne jedinice.

Veliki broj pripadnika Trebinjske brigade, porodice poginulih boraca i gostiju došlo je na promociju knjige.

Prema riječima autora, bila mu je želja da ova jedinica ima svoju knjigu i monografiju i u posljednjih šest godina je aktivno prikupljao materijal.

"Bilo je dosta izazova i motiva, a motivi su se redali onako kako su i godine prolazile. Ipak su dva osnovna. Jedan je da se ne zaboravi, a drugi je da se kaže istina. Mi ne možemo zaboraviti junaštvo boraca Trebinjske brigade koji su odbranili Trebinje, ne mogu se zaboraviti njihove borbe i junaštvo prilikom odbrane Vlaštice, Ivanice, borbe za Bobane, za južne padine Popovog polja, kao i odsudnu odbranu Trebinja u avgustu 1995. godine. Ne smije se zaboraviti ni nesebična pomoć drugih jedinica Hercegovačkog korpusa koje su nam pomagale", rekao je Novokmet.

U knjizi su autentični podaci, svjedočenja boraca i Novokmet je razgovarao sa najeminentnijim starješinama i komandantima jedinica i boraca. Imao je sreću da dođe do velikog broja originalnih dokumenata iz Trebinjske brigade kao i ostalih jedinica Hercegovačkog korpusa.

"To mi je dalo veliki broj informacija koje sam utkao u ovu knjigu tako da ona obiluje sa egzaktnim podacima iz tog vremena", zaključio je Novokmet.

Knjiga trebinjska brigada1.jpg

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, ova knjiga je značajan dokument za generacije koje dolaze kao i za one koje su učestvovale u ratu da se zajedno prokomentariše ima li kakvih odstupanja.

"Ovo je zvaničan dokument koga ćemo se držati u narednom periodu, čime ćemo dokazati da je ovo jedna istina i da ovaj narod nije agresor. Ovaj narod, ovdje, a bilo ih ih je preko 6.000 u Trebinjskoj brigadi, borio se za interese Trebinja i stvaranja Republike Srpske. Po mojoj procjeni trebalo je prije izaći ovakva knjiga, ali nikada nije kasno", kazao je Ćurić.

Ćurić je istakao da nakon 30 godina bilo je vremena i prostora da svi uzmu učešće i da se čuju sve ostale strane sa komentarima šta su smatrali da je na ovom području urađeno i što nije trebalo da se uradi.

"Sa argumentima je dokazano da Vojska Republike Srpske i Trebinjska brigada nisu bili agresori. Oni su branili teritoriju i ne smijemo zaboraviti određene ljude koji su dali doprinos da Trebinje opstane. Podržali smo izdavanje ove knjige i pokušaćemo da određeni tekstovi se nađu u školskim klupama. Ova knjiga predstavlja i dokazuje sve ono što se ovdje dešavalo. Pokazali smo i dokazali da je teže biti čovjek, ali smo ostali ljudi i nismo ostavili neki trag koji nije dobar", zaključio je Ćurić.

Knjiga trebinjska brigada3.jpg