petrovdan petropavlov manastir trebinje 2022 (3).jpg

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, sestrinstvo Manastira Svetog Petra i Pavla ugostilo je mnoštvo vjernika i dva veoma draga gosta, episkope Dimitrija i Grigorija. Preosvećenim vladikama sasluživali su sveštenici i sveštenomonasi zahumsko-hercegovačke eparhije i drugih eparhija. 

Sestrinstvo manastira današnji praznik proslavlja kao slavu manastira, budući da su ranohrišćanski manastirski hramovi posvećeni Svetom apostolu Petru i Svetom apostolu Pavlu. 

Vladika Grigorije je istakao da je posebna radost danas biti u čudesnom Petropavlovskom manastiru. Govovoreći o ličnostima apostola Petra i Pavla, vladika je naglasio da je Petra krasila hrabrost skrivena u sposobnosti da sagleda, i da se suoči sa svojom slabošću koju je kao istinski čovjek morao da nosi; a Pavla je krasila mudrost, praćena smirenošću, dugotrpljenjem i ljubavlju. Apostoli Petar i Pavle su svojim životima postali primjer hrišćanima, koji bi sledeći taj primjer po Petru imali incijativu i hrabrost da hode naprijed, a po Pavlu bi imali mudrost da u tom hodenju naprijed budu i misionari i prosvjetitelji Vaseljenje.

U blizini manastira nalazi se pećina koja se po predanju vezuje za boravak apostola Pavla i Tita na tom mjestu u vrijeme misionarskog putovanja ka Dalmaciji. Večernja služba u Pavlovoj pećini počinje u 18.30 časova.

Nakon lomljenja slavskog kolača, upriličena je trpeza ljubavi.

petrovdan petropavlov manastir trebinje 2022 (2).jpg

petrovdan petropavlov manastir trebinje 2022 (1).jpg

DSC_0384-Medium.jpg