Jadran more.jpg

Na Mljetu je temperatura mora 30 stepeni. U Dubrovniku je bila 29, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Nezapamćene temperature zaprepastile su i naučnike koji sa nevjericom gledaju kako se brzo mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, prenosi HRT.

Naučnici ističu da se zbog globalnog zagrijevanja od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueckog kanala i Gibraltarskog moreuza dolaze u Sredozemno, a onda i u Jadransko more.

- Potreban je globalni napor da se u svijetu zaustavi rast temperature i vazduha i mora. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stepena ili jedan stepen je zapravo velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena, ističe prof.dr.sc. Marcelo Kovačić iz Prirodnjačkog muzeja u Rijeci.

Ono što je dobro u cijeloj priči je što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

Što se tiče evropskog prosjeka, Hrvatska je u prosjeku bolja 10 odsto u odnosu na druge EU obale, rekla je je prof. dr. sc. Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Sve je verjovatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primjerke tropskih ribica, prenosi HRT.

Temperatura mora u Dubrovniku u srijedu je bila 29 stepena, samo dva stepena niža od temperature vazduha.