Korona.jpg

Blago povišena temperatura, glavobolja i kašalj simptomi su na koje se uglavnom žali većina pacijenata koji su ovih dana zakucali na vrata domova zdravlja u Srpskoj, a sudeći prema dnevnim izvještajima o broju novozaraženih, korona nam se vratila.

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS virus korona je za 24 časa potvrđen kod 33 osobe u Srpskoj, odnosno kod 39,76 odsto od 88 testiranih. Od ukupnog broja novozaraženih, reinfekcija je potvrđena kod devet osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 36 i to 19 u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a 17 u ostalim bolnicama, dok na respiratoru nije nijedna osoba.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević istakla je da analiza podataka o broju oboljelih i hospitalizovanih pokazuje porast broja novooboljelih u protekloj sedmici u odnosu na prethodnu.

- Na nivou bolničkog sektora bilježi se nešto veći broj prijema u odnosu na otpuste. U ovom trenutku teško je predvidjeti kako će se situacija u vezi sa “kovidom 19” dalje razvijati, ali će značajno zavisiti od pojave novih varijanti virusa, odnosno njihove sposobnosti da se brže prenose i izbjegavaju već stečeni imunitet - pojasnila je Đaković Dević.

Da se ovih dana javlja nešto veći broj pacijenata sa simptomima “kovida” potvrđuju i u domovima zdravlja.

Direktorica trebinjskog Doma zdravlja Maja Mićunović rekla je za “Glas Srpske” da pozitivnih na virus korona nisu imali od marta, ali da je taj mirni period prekinut ovih dana.

- Proteklih dana bilježimo blago povećanje broja pacijenata kod kojih postoji sumnja na “kovid”. Javljali su se pacijenti koji su imali simptome, testirani su u ARI ambulanti Doma zdravlja i određen procenat je pozitivan na virus korona. Došlo je do blagog povećanja zaraženih, ali su uglavnom svi imali blažu kliničku sliku u odnosu na raniji period. Njihovo zdravstveno stanje nije zahtijevalo hospitalizaciju - kazala je Mićunovićeva.

Naglasila je da je u Trebinju vakcinisano oko 50 odsto stanovnika, te dodala da vjeruje da je i to jedan od razloga zašto novooboljeli imaju blaže simptome.

Mićunovićeva je dodala da su zdravstveni radnici u pripravnosti s obzirom na najave da bi se korona od jeseni ponovo mogla razbuktati.