Sluzba crkva police2.jpg

U crkvi Svetog Jovana Krstitelja u naselju Police povodom krsne slave ovog hrama - Ivanjdana, Svetu aarhijerejsku liturgiju služio je vladika Dimitrije uz sasluženje sveštenstva zahumsko-hercegovačke eparhije.

Čestitajući slavu Poličanima i svima koji su se okupili, vladika Dimitrije je istakao da su ovim sabranjem obuhvatilu cijelu Evropu jer su došli i otac Jovan iz Londona i otac Igor iz Atine.

"Čudesan lik i čudesna ličnost Svetog Jovana za koga Gospod kaže da je 'najveći rođeni od žena'. Po crkvenom predanju, kada se Zaharije molio Bogu on se molio za spasenje Izrailja, za izbavljenje iz ropstva, za ovozemaljsku pobjedu za tada one koji su pokoreni od strane Rimljana. Zato je on bio iznenađen i skoro razočaran tako da nije povjerovao blagovjesniku Gavrilu koji mu je blagovijestio rođenju Jovana Preteče. On se molio da se spasi Izrailj, a njemu se javlja anđeo koji mu je govorio da će se njima prestarim roditeljima Zahariju i Jelisaveti roditi sin. Ali Bog lomi našu logiku i najveći pokazatelj je ličnost Svetog Jovana" rekao je vladika Dimitrije.

Sluzba crkva police3.jpg

Nastavljajući svoju besjedu vladika je kazao da naša logika nije ista kao što je Božija kao što su govorili starozavjetni proroci.

"Zaharije se molio za spasenje Izrailja, svoje braće po krvi i tijelu, ali je Bog htio da se po propovijedi Svetog Jovana o dolasku spasitelja našeg Isusa Hrista spasi čitav svijet. Tako da u Novi Izrailj uđu svi narodi i da krv i tijelo ne budu oni uslovi kroz koji se ulazi u izabrani narod Božiji. Nego čisto, iskreno, srce čovječije. Ko god otvori srce čovjeku, ko da dušu i tijelo on ulazi u izabrani Izrailj Božiji, u milost Božiju, spasenje Božije u ljubav Božiju. Koliko otvorimo srce toliko on u naše srce unesi milosti, ako ga malo otvorimo malo će i stati u njega. Ako ga otvorimo čitavog Bog će dati i iznijeti svu svoju milost koju ima i mi ćemo postati pravi ljudi Božiji kakav je bio Sveti Jovan preteča i Gospodnji koji nije ništa napisao, niti je bio učen, ali mu je Gospod dao čast da bude 'najveći rođeni od žena' jer je sav sebe dao da bi se ostvarila Božija volja preko njega", objasnio je vladika Dimitrije.

Nakon Svete liturgije i lomljenja slavskoga kolača priređena je i trpeza ljubavi.

Sluzba crkva police1.jpg