Korona test.jpg

Blagi rast broj osoba koje su pozitivne na virus korona posljednjih dana doveo je građane u nedoumicu koliko dugo sada treba da idu u izolaciju, a kako su u Institut za javno zdravstvo RS rekli sve je ostalo nepromijenjeno.

Naime, kako su naveli u domovima zdravlja širom RS posljednjih dana veći broj građana se javlja sa simptomima virusa korona, samim tim povećan je broj građana koji se testiraju na virus korona, a mnoge zanima koliko sada, nakon više od dvije godine od pojave prvog slučaja, traje period izolacije.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili u Institutu za javno zdravstvo RS mjere karantina u Srpskoj su ostale iste.

"Osobe koje su vakcinisane, sa dvije ili tri doze vakcine protiv kovida-19, a bile su u kontaktu sa kovid-19 potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da osobe koje su vakcinisane, sa dvije ili tri doze, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona podliježu mjeri karantina u trajanju od sedam dana.

"Osobe koje nisu vakcinisane a kod kojih je potvrđen kovid-19 podliježu mjeri izolacije u trajanju od 10 dana", rekli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je za "Nezavisne" rekao Mladen Šukalo, šef porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, potvrdio je da je posljednjih dana uočen povećan broj pacijenata sa akutnim respiratornim simptomima, te da su neki od tih pacijenata pozitivni na kovid-19.

"To su lakše kliničke slike u odnosu na ranije oblike kovid infekcije koju smo imali u prethodnih dvije i po godine, uglavnom završavaju na kućnom liječenju, simptomatska terapija, a po potrebi i terapija antibioticima", rekao je Šukalo.

Dodao je da izolacija za kovid pozitivne i vakcinisane osobe je sedam dana, a za one koji nisu vakcinisani izolacija je 10 dana.