Koncert muzej1.jpg

U Muzeju Hercegovine održan je koncert Sonje Marković (klavir) i Isaka Haračića (violončelo). Dvoje umjetnika u jednočasovnom programu izvodili su kompozicije B. Martinua, M. Milojevića, A. Parta, a posebno je zanimljiva sonata Fazila Saja koju su u BiH po prvi put izveli ovi umjetnici prije dva mjeseca na festivalu "SVEM" u Sarajevu.

Prema riječima Sonje Marković, trebinjska publika je čula nešto novije u klasičnoj muzici gdje se koristi preparirani klavir, koji je, prosto rečeno, kombinacija posljednja dva - zvuk jednog tradicionalnog instrumenta se mijenja tako što se u njega unose razni strani predmeti, u ovom slučaju stavljaju se na žice ili između njih.

"To podrazumijeva rad sa žicama, pritisak ruke o žicu gdje se dobija drugačiji zvuk. Zajedničkim snagama ono što je Isaku i meni blisko biramo repertoar. Muzika F. Saja ima dosta folklornog u sebi. U septembru imamo zajednički koncert na Nacionalnom festivalu u Rimu koji je jedan od najcjenjenijih festivala klasične muzike, a taj koncert smo dobili kao nagradu jer smo bili pobjednici festivala u Ohridu", rekla je Marković.

Koncert muzej2.jpg

Isak Haračić je objasnio da ne žive zajedno u istom gradu i onda dosta samostalno vježbaju, a nakon toga zajednički uvježbavaju većinom u Trebinju.

"Trebinje ima ljepše vrijeme nego Sarajevo tako da ovdje zajedno vježbamo. Nas dvoje smo jedini umjetnici iz BiH koji su podržani grantom Evropske komisije i-portunus(2021)", poručio je Haračić.

Ovaj koncert je održan u sklopu manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.