knez lazar vidovdan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Vidovdan, Svetog velikomučenika kneza Lazara i sveti mučenici srpski. Vidovdan je nepokretni vjerski praznik, obilježen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara 1389. godine i takozvana propast srpskog carstva, pa se tog dana od početka XX vijeka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Knez Lazar Hrebeljanović rođen je 1329. godine u Prilepcima kod Novog Brda. U narodnoj tradiciji poznat je kao car Lazar, poštovan u okviru SPC kao Sveti car Lazar ili Sveti knez Lazar, bio je srednjovijekovni srpski knez.

Bio je oženjen Milicom, koja je prema starim srpskim rodoslovima poticala od Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Kult kneza Lazara kao hrišćanskog mučenika počeo je da se razvija nedugo po Kosovskoj bici. Paralelno sa kultom Svetog kneza Lazara, koji se razvijao u crkvenim krugovima, razvijao se i kult kneza Lazara kao mučenika i junaka Kosovske bitke u narodnoj tradiciji.

Na taj dan, cvijet srpske vojske pod vođstvom svog kneza Lazara Hrebeljanovića branila je svoje zemlje od zavojevača Turaka. Branili su srpstvo, hrišćanstvo, slobodu, Evropu - od nasilnika!

knez lazar vidovdan

Kosovska bitka duboko je utisnuta u srpsku istoriju, kulturu, etiku, tradiciju, čak može se reći i u genetiku.

Prema predanju, uoči boja na Kosovu, knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove riječi zabilježio je narodni pjesnik: "Kojem ćeš se privoleti carstvu, dal` zemaljskom ili nebeskom?"

Čovjekoljubivi i hristoljubivi Lazar, koji poziva srpske vitezove da se "kao Hristovi ratnici" suprotstave najezdi "Alahovih ratnika" ostavio je poruku za potomstvo: "Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka!"

Opredijeljenjem za nebesko carstbo i žrtvu za svoj rod on je izgovorio: „Od ove ljubavi nema veće do ako ko položi život za bližnje svoje". Jn 15;13.

Knez Lazar i kosovski mučenici su ponos i slava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

knez-lazar-vidovdan-1.jpg

Tijelo mu je sahranjeno u Prištini, potom je prenijeto u njegovu zadužbinu - manastir Ravanicu kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1942. godine mošti su mu prenijete u Beograd, odakle su 1988. godine premještene ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. Odatle su 1989. godine prenijete u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gdje i danas počivaju.

knez lazar vidovdan

Sagradio je mnoge crkve, a najpoznatije su Ravanica i Lazarica. Obnovio je Hilandar i Gornjak, a bio je ktitor i ruskog manastira Pantelejmona.

Vidovdan je i dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne pjeva, te da se zaustavljaju svi veliki poslovi.

Pjesma Svetom knezu Lazaru svetog vladike Nikolaja