Dragan Cuzulan.jpg

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je uoči sjednice Glavnog odbora SDS, na kojoj se odlučivalo o kandidatu za inokosnu funkciju za predstojeće izbore, iz Glavnog odbora te stranke isključio Dragana Ćuzulana, bivšeg generalnog sekretara partije i člana Predsjedništva te stranke, rekao je Srni izvor iz SDS-a koji je želio da bude anoniman.

Ćuzulan je rekao Srni da nema komentar na tu Šarovićevu odluku i da ne želi da otvara ta pitanja tokom kampanje, jer i ovako ima dosta problema i unutar stranke i unutar opozicije.

"Ima važnijih pitanja za stranku nego što je moj status, ali se ona odavno zataškavaju i guraju pod tepih", rekao je Ćuzulan.

Prema riječima izvora, Šarović je opozvao svoju odluku o kooptiranju u Glavni odbor SDS-a Ćuzulana, prema istom principu kao svojevremeno narodnog poslanika Davora Šešića, iako je ta odluka statutarno sporna, s tom razlikom da Ćuzulan, kako je rekao, nema namjeru da napušta SDS.

Isti izvor rekao je da je Ćuzulan početkom godine dao i neopozivu ostavku na mjesto direktora Političke akademije, ali da je u pisanoj ostavci naveo da ne žali od toga da pravi medijski publicitet, a navodno da su razlozi za ostavku primjedbe Šarovića da je na radnim grupama akademije vodio kampanju protiv njega, iako je velika većina mlađe populacije te stranke bila mišljenja da Šarović nije dobar kandidat za predstojeće izbore i da se takav stav baze uporno ignorisao.

Ćuzulan je nezvanično bio i autor analize koju je tada kao direktor Političke akademije pokušao da predstavi stranci u kojoj su oštro kritikovane određene stvari u stranci.

On je smatrao da konsolidacija stranke nije dobro sprovedena, da nema dovoljno dobro uspostavljenje stranačke infrastrukture, da je SDS ispustio liderstvo nad opozicijom i da nije dobra komunikacija sa glasačima, jer se kampanja u javnosti uglavnom svodi na monotono kritikovanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, bez jasne alternative i rješenja koja bi privukli veće glasačko tijelo.

Ćuzulan je, dodao je izvor, bio na čelu tima za izradu političke platforme SDS-a za ove izbore, a što je dobro prihvaćemo od stranke, tim prije što je i sam Šarović hvalio ovaj dokument kao nešto što daje jasnu i kvalitetnu viziju buduće politike SDS-a.

Prema navodima ovog izvora, Ćuzulan je smatrao da Šarović predugo zavlači stranku sa kandidaturom, kako bi obeshrabrio bilo kakvu konkurenciju, iako je bilo potpuno jasno iz dostupnih istraživanja da on kao kandidat ne stoji dobro, a da bi nekim javnosti manje poznatim eventualnim kandidatima trebalo više vremena da se predstave u punom kapacitetu.

Izvor iz SDS-a istakao je da je priča o mlađim i novim licima, koja treba da predstave stranku, ostala čista demagogija i bez pokrića, a glavnu riječ vode stari kadrovi, što se jasno vidi i na kandidatskim listama.

On smatra da je vrlo izvjesno da je Šaroviću smetala i bliskost Ćuzulana sa bivšim predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom, koji je, takođe, na sjednicama Predsjedništva SDS istupao kao oštar kritičar nekih Šarovićevih poteza.