Vidovdanski koncert trebinje2.jpg

Pjevačka grupa "Kamenički biseri" iz Kosovske Kamenice priredila je "Vidovdanski koncert" u bašti pod platanima. Grupu čine djeca sa Kosova i Metohije koja borave u našem gradu, uzrasta od 12 do 16 godina.

Ova grupa je formirana u decembru prošle godine i rade u teškim uslovima u centru Kosovske Kamenice koja ima samo pet odsto nealbanskog stanovništva.

Koncert su počeli sa himnom Republike Srpske, pjesmama kosovskog ciklusa, preko pjesama novijeg datuma kao što su "Suza Kosova", "Pećka kandila", "Sini jarko, sunce sa Kosova".

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je veliki broj trebinjskih porodica izrazilo spremnost da u svojim domovima prihvate djecu sa Kosova i Metohije.

"To je velika humanost i po tome su prepoznatljivi Trebinjci i uopšte Hercegovci. Grad će u narednom periodu da podrži ovakve ideje i da se maksimalno uključi. Ugostili smo i mi jedno dijete i od trenutka prijave do dolaska svi smo bili nestrpljivi. Trebinje je grad otvorenog srca i treba da budemo otvoreni za sve dobronamjerne ljude. Veliko hvala svim roditeljima koji su prihvatili djecu sa Kosova i Metohije", rekao je Ćurić.

Vidovdanski koncert trebinje1.jpg

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov je rekao da je u Republiku Srpsku došlo 461 dijete sa područja Kosova i Metohije u 13 gradova Republike Srpske.

"Zahvaljujem se Gradu Trebinju, gradonačelniku, porodicama i školama što već godinama učestvuju u najvećem projektu spajanja srpske djece Republike Srpske i Kosova i Metohije", poručio je Arlov.

Rukovodilac pjevačke grpe "Kamenički biseri" Jadranka Vasić je rekla da su djeca i roditelji željni da promovišu srpsku tradiciju Kosova i Metohije kroz pjesmu, igru, očuvanju starih zanata, mnogih radionica i narodne nošnje koja potiče iz kraja u kome žive.

"Jako nam je drago da pjevamo za sve vas, za porodice koje su ugostile našu djecu, pogotovo djecu koja po prvi put borave u većem gradu. Velika je čast da povodom Vidovdana budemo u gradu koji je poznat po kulturi i treadiciji i koji se mnogo razlikuje od mjesta gdje mi živimo", rekla je Vasić.