Folklor statue ducic1.jpg

Dodjeljivanjem zlatne, srebrne i bronzane statue "Jovana Dučića" i dodjelom "Gran prija" završen je deveti Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

Gran pri festivala je dodijeljen KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada i Miloš Kojić iz ovog ansambla je naglasio da je njihov KUD osvojio nagradu koja podrazumijeva sveukupnog pobjednika festivala.

Folklor statue ducic7.jpg

Na festivalu su nastupali sa igrama iz Vranjskog polja.

"Za nas ova nagrada predstavlja veliki podsticaj u daljnjem radu i nagrada za dosadašnji rad. Naše društvo je najstarije u Novom Sadu i osnovano je 1945. godine. Ovo je prvi put da dolazimo sa izvođačkim sastavom, a do sada su dolazili veterani koji su osvajali nagrade. Ovo je za nas veliki uspjeh jer je i naš orkestar osvojio drugu nagradu u kategoriji orkestara i u Trebinju smo imali jednu sveobuhvatnu priču što se tiče folklora", ponosno je rekao Kojić.

U konkurenciji izvođačkih ansambala najbolji je SKC "Svetozar Marković" iz Kragujevca, srebrnu statuu "Jovana Dučića" primili su članovi KUD "Jovan Dučić" iz Gajdobre, a bronzanu statuu KUD "Moravica" iz Ivanjice.

Kod veteranskih folklornih ansambala prvo mjesto osvojio je KUD "Srpsko narodno kolo" iz Jagodine, drugo mjesto je pripalo KUD "Zahumlje" iz Nikšića, a treće KUD "Car Dušan silni" iz Feketića.

Folklor statue ducic5.jpg

Kod muških pjevačkih grupa najbolji su bili KUD "Bileća" iz Bileće, drugi su bili KUD "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada, a treći "Udruženje Dragačevo" iz Lučana.

Član pjevačke grupe KUD "Bileća" Brane Vuković je rekao da im je drago što su osvojili prvo mjesto sa tradicionalnim pjesmama.

Folklor statue ducic2.jpg

"Dva puta sedmično se sastajemo i uvijek imamo vremena za pjesmu. Volimo druženje, imamo volju za pjesmom i želimo da očuvamo tradiciju", istakao je Vuković.

U konkurenciji ženskih pjevačkih grupa najjbolja je grupa KUD "Bileća" iz Bileće, druga je KUD "Ljubinje", a treće mjesto "Dragačevski vez" iz Lučana.

Folklor statue ducic6.jpg

Kod orkestara najjbolji je orkestar SKC "Svetozar Marković" iz Kragujevca, drugo mjesto pripalo je KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada, a treći je KUD "Pionir" iz Zrenjanina.

Na kraju festivala ispred organizatora ANI "Jovan Dučić" Nebojša Ratković je najavio da će se narednog ljeta u Trebinju održati Prvi svjetski festival srpskog folklora "Veče pored Trebišnjice" na kojem će nastupati ansambli sa svih kontinenata.

Folklor statue ducic4.jpg

Folklor statue ducic3.jpg