Koncert skotske muzike trebinje1.jpg

U Muzeju Hercegovine u Trebinju održan je koncert ansambla "DunCreagan" iz Škotske.

Ansambl, u sastavu profesor etnomuzikologije na Univerzitetu u Aberdinu dr Thomas McKean (vokal, bodhrán, buzuki), Carrick Eggleston (harmonika), Kelley Bishop (vokal, gitara, mandolina, bendžo) i Sara Reitx (violina), u jednočasovnom programu izvodili su tradicionalnu irsku i škotsku muziku, sa modernim aranžmanima.

Ti aranžmani su zasnovani na profesorovom akademskom radu koji počiva na istraživanjima škotske folklorne muzičke prakse, a dominantno ga čine oblici plesnog karaktera i škotske balade.

Koncert skotske muzike trebinje2.jpg

Prema riječima Thomasa McKean, njihova muzika nailazi na dobar prijem kod publike, a ovo nije njihov prvi dolazak na Balkan.

"Bili smo prije nekoliko godina u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i ja sam kao folklorista upoznat sa pjesmama i muzikom sa ovog područja. To je i osnova što se tiče istraživanja muzike ovoga područja. Sada smo na turneji i dobili smo ponudu da naučimo dvije pjesme na albanskom koje ćemo izvesti u Tirani. Za narednu turneju nadamo se da ćemo naučiti neku pjesmu iz ovih krajeva" rekao je McKean.

On je napomenuo da je ovaj prostor sa jakom tradicionalnom muzikom, baladama i snažnom epskom poezijom, a zanimljiva mu je i etno muzika.