Sjeverodonjeck.jpg

Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz grada Sjeverodonjecka na istoku zemlje gdje se u toku žestoke borbe s ruskim snagama, izjvio je guverner Luganska Sergej Gajdaj, javlja AFP.

„Ukrajinske oružane snage moraće da se povuku iz Sjeverodonjecka. Dobile su takvo naređenje“, objavio je na Telegramu Gajdaj.

Neki od najžešćih sukoba od početka ruske specijalne operacije na Ukrajinu vodili su se upravo u Sjeverodonjecku, gdje borbe za svaku ulicu traju više od mjesec dana, a Rusija polako napreduje.

"Ostajanje na pozicijama razbijenim tokom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema smisla", ocijenio je ranije Gajdaj, najavljujući moguće povlačenje.

On nije rekao hoće li se vojska povući odmah ili postoji neki drugi vremenski okvir.

Bitka za Sjeverodonjeck ključna je za Rusiju da uspostavi kontrolu nad preostalim dijelom regije Lugansk, gdje bi samo Lisičank ostao pod kontrolom Ukrajine ako bi Sjeverodonjeck pao, podsjeća francuska agencija.

Lugansk je jedna od dvije regije koje čine Donbas, područje koje Rusija i ruski separatisti na istoku Ukrajine žele u potpunosti da osvoje.

"Na mnoge načine, sudbina Donbasa odlučuje se ovdje", rekao je nedavno predsjednik Volodimir Zelenskij, misleći na Sjeverodonjeck.